open-navfaktor-logo
search
Usvojili rezoluciju
Zastupnički dom traži da se ograniče ovlasti Trumpa u vojnim akcijama protiv Irana
Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi okrivila Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letjelice u kojem je prošle sedmice u Bagdadu ubijen Qassem Soleimani
10.01.2020. u 07:58
get url
text
SAD, Kongres

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump naredio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni komandant Qassem Soleimani. 

Zastupnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću - demokrati su optužili Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv. 

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali dosad su barem dva republikanska senatora - Rand Paul i Mike Lee, izrazili podršku toj mjeri, prenosi Reuters.

Ako rezoluciju usvoje Zastupnički dom i Senat nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu oko toga je li obavezujuća.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi okrivila je Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letjelice u kojem je prošle sedmice u Bagdadu ubijen Qassem Soleimani.

- Prošle sedmice je, prema našem mišljenju, predsjednik izveo provokativni, nesrazmjerni napad protiv Irana, koji je ugrozio Amerikance - rekla je Pelosi na konferenciji za novinare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.