open-navfaktor-logo
search
Presuda
Zbog 230 KM starca ubili sjekirom i ugurali u trap: Jašareviću 17 godina zatvora
Jašarević je zajedno sa još jednim maloljetnikom, 28. januara u mjestu Vesela kod Bugojna ubio 85-godišnjeg Abduselama Halapića
10.07.2019. u 10:03
get url
text

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku izreklo je presudu kojom je Adija Jašarevića (21) iz Bugojna osudio na 17 godina zatvora zbog ubistva iz koristoljublja.

Jašarević je zajedno sa još jednim maloljetnikom, 28. januara u mjestu Vesela kod Bugojna ubio 85-godišnjeg Abduselama Halapića.

Presudom je Jašareviću u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a u kojem se nalazi od 1. februara i koji mu je ponovo produžen, te po novom rješenju može trajati devet mjeseci ili do nove odluke suda.

Prema navodima presude, Jašarević i maloljetnik, nakon prethodnog dogovora da starca ubiju i opljačkaju, došli su tog dana oko 12.30 sati do njegove porodične kuće. Starca su zatekli u ljetnoj kuhinji koja se nalazi u prizemlju kuće, gdje su zajedno s njim sjeli za sto i provodili vrijeme, vrebajući priliku za napad.

Četiri sata kasnije, oko 16.20 sati, nakon što je nesretni Halapić u jednom momentu izašao i vratio se noseći kantu sa drvima za loženje, te im je bio okrenut leđima, nasrnuli su na njega.

Najprije je Adi Jašarević uzeo sjekiru i starcu zadao udarac tupim djelom sjekire u potiljak, od čega je on pao okrenut licem prema podu. Potom mu je zadao još jedan udarac tupim dijelom sjekire u potiljak, dok je starac bespomoćno ležao na podu. Zatim ga je okrenuo na leđa i prerovio mu džepove prsluka, u kojim je našao ključeve, te zaključao vrata ljetnje kuhinje.

Abduselamu je zatim prišao maloljetnik i tupim dijelom iste sjekire mu zadao više udaraca u predjelu stomaka i grudi.

Uslijed teških povreda glave i mozga, te unutrašnjeg krvarenja uslijed preloma rebara i grudne kosti, starac je podlegao.

Jašarević i maloljetnik su zatim žrtvu ugurali u trap koji se nalazi unutar ljetne kuhinje u podu u desnom ćošku prostorije, a potom zajedno čistili tragove krvi. Sjekiru i druge predmete s tragovima krvi su ubacili u trap, dok su dio predmeta koje su koristili za čišćenje i manje cjepanice ubacili u šporet u vatru kako bi ih uništili.

Potom su pretražili stvari u ljetnoj kuhinji tražeći novac i dragocjenosti koje nisu tu našli, te su napustili prostoriju, zaključavši je i uputili se u donji dio sela, čekajući da padne noć.

Kad se smračilo, vratili su se i otključali gronji sprat kuće, gdje su izvršili premetačinu, tražeći novac i dragocjenosti.

- Tom prilikom u dnevnom boravku pronašli su novčanik oštećenog u kojem se nalazilo 170 KM i dvije gvozdene kovanice od po pet KM, da bi na stolu pronašli još 50 KM. Taj novac su oduzeli i odnijeli sa sobom, a potom podijelili poslije između sebe na način da je Adi Jašarević zadržao 120 KM, a maloljetnik 110 KM - navedeno je u optužnici, odnosno u presudi.

Tijelo ubijenog pronađeno je tri dana kasnije, prekriveno poklopcem od trapa.

Jašarević je dužan nadoknaditi troškove krivičnog postupka, te vratiti porodici ubijenog 120 KM, koliko mu je pripalo nakon što je s maloljetnim saučesnikom podijelio plijen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.