open-navfaktor-logo
search
Vanredni samit
Zelenski liderima NATO-a: Dajte nam jedan posto svojih aviona i tenkova
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se liderima NATO-a i poručio im da NATO još može spriječiti dalje stradanje Ukrajinaca u ruskim napadima te ga je pozvao da pošalje Ukrajini svo oružje potrebno za odbranu.
24.03.2022. u 15:08
get url
text

Zelenski je videokonferencijom prisustvovao vanrednom samitu lidera NATO-a, na kojem su čelnici bloka u Briselu razgovarali o ruskom napadu na Ukrajinu.

Zelenski je rekao da se Ukrajinci osjećaju kao da su smješteni u sivoj zoni između Zapada i Rusije te da se, uprkos tome, već mjesec dana bore za vrijednosti Zapada.

Zelenski je rekao da već mjesec dana pred očima cijelog svijeta Rusija, koja je decenijama ulagala u vojne tehnologije i vojnu snagu, ruši jednu mirnu državu i svu globalnu sigurnost.

Ističući da se Ukrajina herojski opire na račun života hiljada ljudi, uništenih gradova i skoro deset miliona migranata, Zelenski je kazao da je ruska vojska u posljednjih mjesec dana ispalila više od hiljadu projektila na Ukrajinu.

On je podsjetio da je 24. februara, nakon početka ruskog napada, od NATO-a tražio da zatvori ukrajinski zračni prostor.

- Nismo dobili jasan odgovor od vas. Ukrajina nema jako oružje protiv projektila. Naše zračne snage su prilično male u odnosu na Rusiju. Stoga je njihova prednost na nebu kao da koriste oružje za masovno uništenje. Ukrajinska vojska odolijeva u neravnopravnim uvjetima. Isto ponavljam mjesec dana. Ukrajini treba neograničena vojna pomoć da zaštiti naše narode i gradove. Tražili smo od vas avione da ne izgubimo toliko naših ljudi. Imate hiljade ratnih aviona, ali niste nam dali nijedan. Tražili smo tenkove da zaštitimo naše gradove. Imate najmanje 20.000 tenkova. Hoćemo samo jedan posto, daj ili prodaj, ali nismo čuli jasan odgovor. Nedostatak jasnog odgovora na zahtjeve za pomoć je najgora stvar tokom rata - rekao je Zelenski.

Navodeći da ne smatra NATO odgovornim za ono što se dogodilo, Zelenski je rekao da NATO još može spriječiti stradanje Ukrajinca od ruskih napada te je pozvao lidere tog bloka da pošalju svo oružje koje je potrebno Ukrajini.

Zelenski je upozorio da se Rusija neće zadovoljiti Ukrajinom, već da će ići i prema Poljskoj i baltičkim zemljama, koje su istočne članice NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.