open-navfaktor-logo
search
Poruka predsjednika
Zelenski: Putin želi rasparčati Evropu, baš kao i Ukrajinu
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin želi rasparčati Evropu, baš kao i Ukrajinu, prenosi Anadolu Agency (AA).
09.03.2022. u 21:59
get url
text

- Putin želi rasparčati Evropu, baš kao i Ukrajinu. Siguran sam da su Moldavija, Gruzija, baltičke države, pa čak i Poljska također ugrožene. Sve dok Rusija ima sposobnost napadati drugu državu, cijeli je kontinent u opasnosti - rekao je Zelenski u intervjuu za njemački sedmičnik "Die Zeit".

Poručio je kako je on sa svojim narodom u ratu koji je Rusija pokrenula protiv njegove zemlje.

- Ovo mi je najbolja zaštita. Kada se Rusija pripremala za invaziju, Putin nije očekivao da će Ukrajinci tako snažno braniti svoju zemlju. Kremlj nije očekivao da će ovaj rat za nas biti domoljubni rat, kakav je Sovjetski savez vodio protiv Hitlera.

Putinovi ljudi ne priznaju Ukrajinu. Ali takvi smo mi. Osjećate se sigurno kada je Ukrajina s vama. To je princip od kojeg bi mnogi na Zapadu trebali učiti - rekao je Zelenski.

VEZANI TEKST - Na meti Wagnera i Čečena: Zelenski izbjegao deset atentata

Na pitanje u vezi s ponudom Sjedinjenih Američkih Država za njegovom evakuacijom, Zelenski je odgovorio:

- Ne. Amerikanci su me pogrešno procijenili. Ostajem uz svoj narod".

Osvrćući se na vrijeme zapadne vojne podrške Ukrajini, Zelenski je podsjetio da je pozvao na provedbu sankcija mnogo prije početka napada Rusije na Ukrajinu.

- To nije učinjeno. Rekao sam, podržite Ukrajinu na način da je naša sigurnost zagarantovana. Ni to nije učinjeno. Sada smo okupirani. Ruske trupe pustoše naše gradove i pucaju na izbjeglice na ulicama. Da li razumiješ? Čak ubijaju i izbjeglice. Njegovi projektili pogodili su rezidencije, univerzitete i crkve. Ovo je barbarstvo. Da, kupujemo oružje. Ali kako barbarstvu nije kraj, jasno je da nam treba još - poručio je Zelenski.

Kazao je kako misli da je ruska prijetnja nuklearnim ratom blef.

- Biti ubica je jedno, a samoubistvo drugo. Svaka upotreba nuklearnog oružja kraj je svih uključenih, a ne samo osobe koja ga koristi. Umjesto toga, Putinova prijetnja pokazuje slabost. Nuklearno oružje koristite samo kao prijetnju kada sve drugo ne uspije. Siguran sam da je Rusija svjesna katastrofalnih posljedica svog pokušaja upotrebe nuklearnog oružja - zaključio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.