open-navfaktor-logo
search
Kongres o transportu
Željeznicom povezati glavne gradove Zapadnog Balkana
Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek, koji danas u Sarajevu sudjeluje na 12. Kongresu o saobraćajnoj infrastrukturi i transportu posvećenom željeznicama, izjavio je da je glavni zadatak Transportne zajednice da vrati željeznicu tamo gdje joj je mjesto i da u skladu s tim dosta rade na uspostavljanju putničkih veza između glavnih gradova na Balkanu.
11.05.2023. u 12:00
get url
text
Kongres o željeznicama
Kongres o željeznicama

Transportna zajednica (TZ) predstavlja međunarodnu organizaciju osnovanu 2017. godine s ciljem razvoja saobraćajne mreže između Evropske unije i zemalja Jugoistočne Evrope čiji su članovi Evropska unija i šest zemalja zapadnog Balkana, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

- Trenutno imamo samo jednu vezu između Beograda i Bara, a cilj nam je da uspostavimo i vezu između Sarajeva i Zagreba, kao i između Sarajeva i Ploča i da funkcionira kao standardna ponuda - istaknuo je Zakonjšek.

To je između ostalog i jedna od tema dvodnevnog kongresa na kome će se, kako je dodao, nastojati dati doprinos podizanju kvalitete transportnih usluga u BiH. Zakonjšek je dodao da vrijednost projekata ovisi o njihovoj vrsti, te da je najvažnije biti spreman za njihovu realizaciju u smislu zakonskih osnova i pripreme projekata.

- Novca ima, Evropska komisija je to definirala u investicijskom planu, a što se tiče cijene one ovisi o standardu koji se želi postići u smislu naprimjer elektrifikacije, brzine i drugog. Zakonska osnova i reforme uz investicije u infrastrukturu su opcija za obostranu korist - naveo je Zakonjšek. 

Zaključci sa ovog kongresa, kako je rekao sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić, trebaju pomoći donosiocima odluka za utvrđivanje rješenja u pravcu integracije u evropski željeznički sistem. Pejić je naveo da je u tom smislu potrebno pratiti trendove sa kojima smo u velikom zaostatku.

- U vremenu od donošenja Okvirne prometne strategije do danas su se dogodile velike promjene, nama su potrebni novi željeznički pravci i obnova postojećih i da se što prije integriraju na TEN-T mrežu (Transevropska mreža prometnica). U tom dijelu treba nam podrška struke i svakako donositelja odluka - istaknuo je Pejić.

Predsjednik Udruženja konsultanata inženjera BiH Ešref Gačanin rekao je da su željeznice, kao dio transportnog rješenja, jedna od ključnih komponenti razvoja svakog društva. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.