open-navfaktor-logo
search
Provincija Adana
Zemljotres u Turskoj: Povrijeđeno dijete spašeno ispod ruševina
Timovi za potragu i spašavanje spasili su povrijeđeno dijete i izvukli ga ispod ruševina nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je pogodio Tursku.
06.02.2023. u 08:00
get url
text

Na videosnimku se može vidjeti kako ekipe za potragu i spašavanje nose povrijeđeno dijete na nosilima u naselju Yurt u južnoj provinciji Adana.

Najmanje 76 osoba je poginulo, a 440 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Republike Turske, a osjetio se i u Siriji i Libanu.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turske angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turske.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turska je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Sirijska novinska agencija SANA javlja da je u Halepu, dijelu pod kontrolom snaga režima Bashara al-Assada, srušeno najmanje 20 zgrada, a da su život izgubile 42 osobe, dok je najmanje 200 povrijeđenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.