open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz Pennsylvanije
Žena koja je nestala prije 30 godina, bila proglašena i mrtvom, pronađena je živa u Portoriku
Žena iz Pennsylvanije, koja je nestala prije više od 30 godina, a čak je i zakonski proglašena mrtvom, pronađena je živa u Portoriku.
04.03.2023. u 10:51
get url
text
Patricia Kopta
Patricia Kopta

Slučajevi u kojima ljudi nestanu ne dovode često do toga da se nestali pronađu živi decenijama kasnije. No, 82-godišnja Patricia Kopta pokazala se kao izuzetak, jer se sada liječi od dijagnoze demencije u domu za odrasle, udaljenom oko 2.700 kilometara od mjesta gdje je nestala, piše The Guardian.

- Ne biste vjerovali kroz šta smo prošli - rekao je muškarac s kojim je bila u braku 20 godina, Bob Kopta, na konferenciji za novinare u četvrtak.

Dodao je da je veliko olakšanje znati da je živa.

Patricia Kopta je nekada živjela u Pittsburghu, Pennsylvania, predgrađu Ross Townshipa, odlazila na posao, bila je pobožna rimokatolkinja koja je redovno pohađala nedjeljnu misu, izvještavaju gradske novine Post-Gazette.

Počela je postepeno pokazivati neobično ponašanje, i iznositi tvrdnje poput one da se Božja majka pokazala Patriciji Kopta i upozorila je na nuklearni armagedon koji joj se prijeti.

Nakon što je izgubila posao, počela je često obilaziti ulice u centru grada, upozoravajući gledaoce bejzbol utakmica i koncerte da idu svojim kućama jer je svijet pred kraj, prisjetio se Bob Kopta, prenosi Post-Gazette.

Jednog dana 1992. godine Bob Kopta je otišao kući, otkrio da je Patricia otišla i lokalnoj policiji prijavio nestanak.

Godinama joj nije bilo ni traga, iako je jednom svom mužu poslala pismo u kojem je ispričala kako ju je neko proganjao.

Bob Kopta je na kraju dobio pravnu izjavu da se njegova žena smatra mrtvom.

No vlasti će kasnije saznati da je Patricia Kopta primljena u dom za brigu o odraslima u Portoriku dok joj je bila potrebna pomoć u junu 1999. Patricia Kopta je zatajila većinu svojih životnih detalja. Ali kako je vrijeme prolazilo, ona je osoblju doma pričala više o svom životu, te su socijalni radnik iz Portorika, kao i agent Interpola kontaktirali zamjenika šefa policije Ross Townshipa, Briana Kohlheppa, prošle godine.

Kohlhepp je u četvrtak objavio izjavu u kojoj opisuje kako je Patricia Kopta lutala portorikanskim gradovima Naranjito, Corozal i Toa Alta prije nego što su socijalni radnik i agent Interpola počeli sumnjati ko bi ona mogla biti, izvještava Post-Gazette.

Uzet je uzorak DNK i upoređen s onim koji su dali sestra i nećak Patricije Kopte.

Bob Kopta se nikada nije ponovo oženio. On i Koptina sestra Glorija Smit rekli su novinarima u četvrtak da bi voljeli da je vrate kući i ponovo spoje svoju porodicu.

No ostaje da se vidi hoće li se to desiti. Kopta se bori sa svojim mentalnim i fizičkim zdravljem, a osoblju staračkog doma rekla je da bi radije ostala u Portoriku, piše Post-Gazette.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.