Glasnogovornica londonske policije Sandasha Bough rekla je da se 20-godišnji vozač u nedjelju navečer minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom na sjeverozapadu Londona.

Bough je navela da su tri odrasle osobe i tinejdžer poginuli na mjestu događaja, a jedno dijete je s ozbiljnim povredama prebačeno u bolnicu.

- Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja - izjavio je šef londonske policije Steve Williams.

Istaknuvši da smatraju da je napad bio namjerni čin, Williams je smrt četiri člana iste porodice opisao kao strašan gubitak i pozvao građane koji imaju informacije o napadu da pozovu zvaničnike. Policija je objavila da je cesta Hyde Park, gdje se dogodio incident, zatvorena za saobraćaj i da su na tom području poduzete sigurnosne mjere.

Navedeno je da je 20-godišnji vozač, koji je pobjegao nakon ovog događaja, uhvaćen i priveden. Iako još nije navedeno za koja je kaznena djela vozač optužen, istaknuto je da su različite policijske jedinice također pokrenule istragu u slučaju da je incident bio teroristički napad.

Sličan incident desio se u Torontu u aprilu 2018. godine, kada je 10 osoba poginulo, a 15 povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u tom kanadskom gradu.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minassian, 25-godišnji bijelac porijeklom iz Armenije, da je izveo "teroristički napad vozilom" te da je ​zabilježen kao "najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj historiji".

Alek Minnasian, koji je uhvaćen nakon incidenta, optužen je za desetostruko ubistvo prvog stepena i 16 puta zbog ubistva drugog stepena te je pritvoren.