open-navfaktor-logo
search
Fudbalska jesen
Zrinjski manje dominantan, Široki iznenađenje, Sarajevo razočarenje, krah Tuzla Cityja
Jesenji dio sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine je okončan.
21.11.2022. u 20:51
get url
text

Na zimsku pauzu s prvog mjesta, kao što je bio slučaj i prošle sezone, otišli su fudbaleri Zrinjskog.

Zrinjski je osvojio 39 bodova i ima tri boda više i meč manje od drugoplasiranog Širokog Brijega.

Tim Sergeja Jakirovića zabilježio je 12 pobjeda, te tri remija i tri poraza.

Poređenja radi, Mostarci su nakon 18 odigranih utakmica prošle sezone imali 45 bodova, odnosno dvije pobjede više, uz tri remija i jedan poraz.

Ne treba zaboraviti ni to da je Zrinjski na startu sezone zbog nastupa u Evropi odgađao utakmice, a kasnije je sustizao rivale u ritmu subota - srijeda, što je realno ostavilo traga na ekipu.

Najveći krah u odnosu na isti period prošle sezone doživio je Tuzla City. Tuzlaci imaju čak 15 bodova manje u odnosu na prvih 19 kola prošle sezone.

VEZANI TEKST - Kriza drma Tuzla City: Ceh platio Samir Muratović
 

Tuzla City je na zimsku pauzu 2021. godine otišao s druge pozicije s 36 osvojenih bodova, a sada na kontu imaju 21 bod i svega dva boda udaljeni su od zone ispadanja.

Tuzlaci su u jesenjem dijelu Premijer lige poraženi čak 10 puta i u tom segmentu nalaze se rame uz rame s Igmanom, Slogom i Leotarom.

Najviše novca uoči nove sezone na dolaske fudbalera spiskao je, vjerovatno, FK Sarajevo, a rezultat je izostao.

Sarajevo je u sezonu krenulo s Feđom Dudićem koji je s klupe odstupio nakon ispadanja od Čelika u Kupu BiH, a u Premijer ligi je vodio Bordo tim 14 puta. Naslijedio ga je Emir Obuća.

Tim s Koševa iz 18 utakmica ima 25 bodova, s omjerom od sedam pobjeda i poraza, te četiri remija. Sarajevo na kontu ima tri boda manje u odnosu na isti period prošle sezone, koja je također za klub iz Titove 38b bila neuspješna.

Definitivno najveće iznenađenje u tekućoj takmičarskoj godini ekipa Širokog Brijega. Disciplina i igra s trenerskim potpisom Ivice Barbarića donijeli su Širokobriježanima 36 bodova na konto i realnu borbu za plasman na euroscenu. Široki je posebno dominantan na Pecari, gdje ove jeseni niko nije okusio slast pobjede. Širokobriježani su se radovali osam puta, a dva meča su okončana neriješenim ishodom.

VEZANI TEKST - Željo najgledaniji u BiH: Evo koliko je navijača pratilo njihove utakmice, a koliko ostalih klubova
 

Na zimsku pauzu u Širokom odlaze zadovoljni, a struci na Pecari na ruku ide podatak i da u odnosu na godinu ranije klub na kontu ima devet bodova više.

Aktivan u borbi za vrh je i Željezničar pod komandnom palicom Edisa Mulalića. Najgledaniji tim u BiH na odmor odlazi s 29 bodova, što je šest više u poređenju s 18 odigranih utakmica prošle sezone. Plavi su trenutno na četvrtom mjestu, s deset bodova manje od vodećeg Zrinjskog. Trećeplasirani Borac je na plus četiri uz meč više, a Široki na plus sedam i također ima utakmicu više od Želje.

Željo je itekako popravio učinak na gostovanjima, odakle je donio 13 bodova, a samo tri više osvojio je na Grbavici.

Iako tako ne djeluje, Velež je pod komandnom Amara Osima osvojio šest bodova više nego u istom periodu prošle sezone pod vodstvom Feđe Dudića. Rođeni su skupili 24 boda i na šestom su mjestu, dok su prethodne takmičarske godine poslije 18 kola imali isto toliko bodova i bili su osmi.

Jedno od razočarenja je i tuzlanska Sloboda, klub od kojeg se uvijek više očekuje. Tuzlaci na odmor odlaze s 19 bodova (pet manje nego prošle sezone), odnosno s pozicije koja vodi u niži rang. Doduše, ekipa Adnana Jahića zaostaje samo dva boda za Leotarom, Slogom i Posušjem, a dva boda su ispred Igmana. Crveno-crni ove sezone jedini nisu okusili slast gostujuće pobjede.

Uspješnu polusezonu ima i Posušje. Mokri dolac je među pet najposjećenijih stadiona, a Posušaci su ovu jesen okončali na sedmoj poziciji sa 23 boda, što je sedam više nego na prošlosezonskoj zimskoj pauzi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.