open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Žuti iz Francuske koordinirao bijeg Sejfovića iz KPZ-a Sarajevo
Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrovane poruke
23.01.2020. u 12:28
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvira Bašalića, zvanog Žuti i Žužu zbog krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije, optuženom Amelu Sejfoviću, potvrđeno je iz Tužilaštva KS. 

Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017. godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfovic zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalić koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Tako je Bašalić nabavio prijevozno sredstvo za bijeg, angažirao vec optužene u ovom predmete koje će ga nakon bijega odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrdivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoć u hrani i odjeći koja  mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi.

{$galerijaFotografija}

Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrovane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno odredenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen medusobno izmedu članova ove grupe za organizirani kriminal.  

Podsjećamo, nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfović pronađen je u mjestu Buci u Visokom i uhapšen od strane pripadnika MUP-a KS.

Inače, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašalicu, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

(Kompletnu optužnicu možete pročitati u fotogaleriji).

opužnica elvir bašalić žuti
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.