open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke o Rezoluciji
Glasanje u UN-u: Protiv su bili diktatorski režimi, zašto je glas Saudijske Arabije važniji od suzdržanosti Emirata
Ne slažem s tezom da su "zakazale" zemlje u kojima dominiraju muslimani. Za Rezoluciju su glasali Indonezija, Pakistan, Turska, Saudijska Arabija, Iran, Egipat, Bangladeš.... - kaže profesor i vanjskopolitički stručnjak Jahja Muhasilović
AUTOR: A. Dr.
24.05.2024. u 14:14
get url
text
Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je jučera usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku glasale su 84 države, u najvećoj mjeri zemlje sa Zapada s dugom demokratskom tradicijom i ekonomski jake, stabilne, te značajan broj zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.  
Protiv Rezolucije glasalo je 19 država, predvođenih Rusijom, Kinom, Mađarskom, Sjevernom Korejom, Kubom, Bjelorusijom, Sirijom... Suzdržanih je bilo 68.   
Jahja Muhasilović, profesor na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo i vanjskopolitički ekspert u analizi za Faktor jučerašnjih dešavanja u UN-u kaže da "glasanje ima svoj algoritam, svojku logiku".
- Većina Zapada i znatan broj država s većinskim muslimanskim stanovništvom glasao je za Rezoluciju, i to je bilo očekivano. Ne bih se složio s tezom koja se od jučer provlači kroz medije da su "zakazale" zemlje u kojima dominiraju muslimani. Za Rezoluciju su glasali Indonezija, Pakistan, Turska, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Iran, Egipat, Bangladeš.... - naglašava Muhasilović.
Ima objašnjenje za (ne)očekivane poteze dijela zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom na samom glasanju.
- Sirija je glasala po uputama Rusije. Moskva je obavila svoj dio posla u UN-u i osjetio se njen utjecaj u glasanju. Pokazali su da su još ozbiljan globalni igrač. O autokratskim i diktatorskim režimima kao što su Rusija, Kina, Kuba, Bjelorusija, Sjeverna Koreja... ne treba ni govoriti. 
Što se tiče pojedinih muslimanskih zemalja, ali i onih koji su nekada nazivale nesvrstanim, mora se znati da je Srbija naslijedila od bivše Jugoslavije dobre odnose sa autokratskim i poluautokratskim režimima širom svijeta sa socijalističkim predznakom, što je dijelom utjecalo na broj suzdržanih država - ističe Muhasilović.
Među suzdržanim su bili i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein, što je bilo iznenađajuće.
- Mora se znati da UAE i Bahrein igraju politiku balansiranja, da o pitanjima koja nisu njima od nacionalnog interesa, ne žele se zamjeriti ni Americi ni Rusiji. Jednostavno, preovladao je oportunizam.
Bitno je naglasiti, kada već govorimo o zemljama iz tog arapskog svijeta da je neuporedivo važnije za BiH što je Saudijska Arabija glasala za Rezoluciju od suzdržanosti UAE-e. Saudijska Arabija je najjača država u tom dijelu svijeta i to se mora imati na umu - podvukao je Muhasilović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.