open-navfaktor-logo
search
"Blago pozitivan"
Pas zaražen koronavirusom vjerovatno prvi slučaj prijenosa virusa sa čovjeka na životinju
Kućni ljubimac osobe iz Hong Konga koja je zaraženena koronavirusom vjerovatno je prvi slučaj prenošenja virusa sa čovjeka na životinju, objavile su zdravstvene agencije u srijedu.
05.03.2020. u 09:42
get url
text

Otkriveno je da pas ima nizak nivo infekcije koronavirusom nakon što je više puta testiran na bolest, kazao je glasnogovornik hongkongškog Ministarstva za poljoprivredu, ribarstvo i očuvanje (AFCD).

Ministarstvo je psa prvi put testirao 26. februara, a dan kasnije otkriven je nizak nivo koronavirusa iz njegovih nosnih i oralnih uzoraka. Službenici su nakon dvije sedmice ponovili ispitivanje, a rezultat je bio da je pas "blago pozitivan" na virus, piše CBS News.

U saopćenju se navodi kako su savjetovani veterinarski stručnjaci i da su se "jednoglasno složili da ovi rezultati sugeriraju da pas ima blagi nivo infekcije i da će ovo vjerovatno biti prvi slučaj prijenosa virusa sa čovjeka na životinju".

Stručnjaci koji istražuju hongkonški slučaj rekli su da vlasnici ljubimaca ne bi trebali biti previše zabrinuti i ne napuštati svoje ljubimce, te da nema dokaza da bi ljubimci mogli biti izvor zaraze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.