open-navfaktor-logo
search
Crne liste
Bh. bankari zabrinuti zbog mogućih sankcija SAD-a, tražit će pojašnjenje preko Ambasade
V.d. pomoćnika ministra finansija SAD-a Anna Morris rekla je prošle sedmice da poslovanjem s onima koji su na američkoj crnoj listi banke sebe izlažu riziku sankcija
Autor: Capital/Faktor
14.03.2024. u 20:35
get url
text
Najava sankcija bankama u RS-u koje budu sarađivale s osobama i firmama na američkoj crnoj listi zabrinula je bankare koji ne znaju kako da postupaju u ovom trenutku zbog čega su odlučili da od Ministarstva finansija SAD traže pojašnjenje, saznaje Capital.
Naime, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD-a Anna Morris rekla je prošle sedmice da poslovanjem s onima koji su na američkoj crnoj listi banke sebe izlažu riziku sankcija.
Njena izjava izazvala je buru u javnosti, a posebno je zabrinula direktore banaka koji su se našli u nezavidnoj poziciji, navodi Capital.
S jedne strane, imaju značajne transakcije sa državom, a osim toga ne mogu tek tako ugasiti račun bilo kojem fizičkom licu, dok bi s druge strane, eventualne sankcije za bilo koju banku mogle da znače potpuni slom.
Banke su pod budnim okom i zbog investiranja u obveznice i trezorske zapise RS-a.
Međutim, nisu u problemu samo banke u RS-u, kako se to u prvi mah činilo. Kako piše Capital, u problemu su i banke sa sjedištem u FBiH jer veliki broj osoba i firmi sa crne liste posluje s tim bankama.
Zbog toga su bankari u BiH krajem prošle sedmice održali sastanak na kojem su dogovorili da preko Ambasade BiH traže pojašnjenje od Amerikanaca.
- Na sastanku smo dogovorili da Udruženje banaka BiH preko Ambasade BiH u SAD-u traži objašnjenje od Ministarstva finansija SAD-a kako da postupamo s računima osoba na crnoj listi - rekao je za Capital dobro upućeni izvor.
Na crnoj listi SAD-a nalazi se kompletan vrh bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.
Osim predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je pod sankcijama SAD-a od januara 2017. godine, na crnoj listi su i premijer RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović.
Pod sankcijama je i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD), kao i nekadašnji Dodikov savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, te ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.
Najnovije sankcije stigle su jučer, kada su se na crnoj listi našle Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, Branislav Okuka, savjetnik predsjednika RS-a, i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a.
Najave SAD-a da će sankcije uvesti i bankama, Dodik je ocijenio kao demonstraciju sile istakavši da će oni ići do kraja, a da će on primati plaću preko pošte.
- Šta ima veze, ja ću primati plaću predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju plaću, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu - rekao je ove sedmice Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.