open-navfaktor-logo
search
Afera "Respiratori"
"Reality show" Tužilaštva BiH: Prvi put komentiraju dokaze, aktere afere prvo saslušavaju mediji, ko je uopće osumnjičen?
Malo koja istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine je podigla toliku prašinu u javnosti kao što je to već danima afera "Respiratori" koja se pretvorila u svojevrsni "reality show".  
19.05.2020. u 21:58
get url
text

Tužilaštvo BiH je danas i konačno zvanično obavijestilo javnost da je donesena naredba o provođenju istrage u ovom slučaju, ali im se to saopćenje "omaklo", uzimajući u obzir da su zapravo reagirali na novode u medijima.  

Kako su saopćili, tužilački tim je prikupio brojnu dokumentaciju, te su saslušani deseci osoba u ovom slučaju.

Iz Tužilaštva nisu propustili očitati bukvicu medijima saopćivši da "samo Tužilaštvo BiH može dati kvalitetnu i cjelovitu informaciju o aktivnostima u predmetu". Pritom, svjedočili smo proteklih dana, dokumentacija i mogući dokazi svakodnevno su objavljivani u medijima, a dolazili su od "izvora bliskih istrazi".

VEZANI TEKST - Afera "Respiratori": Naredba o provođenju istrage je donesena, saslušano više desetaka osoba
 

Kvalitetna informacija izostala je i danas: ponovo su, slučajno ili namjerno, propustili saopćiti na koja eventualna krivična djela se istraga odnosi, protiv koliko osoba je usmjerena istraga, da li je iko od osoba koje su, kako navode, u prethodnim danima saslušane i ispitane u svojstvu osumnjičene osobe.

Na kraju, postavlja se pitanje i zbog čega Tužilaštvo ne saopći ko su osobe ili institucije, koje su predmet istrage, budući da mediji već danima spekulišu sa imenima potencijalno osumnjičenih osoba, koje već i "vrapci na grani znaju".

- Tužilaštvo BiH ima razumijevanja za veliki interes javnosti i zbog toga ćemo pravovremeno obavještavati javnost, vodeći računa da se ne ugrozi rad na istrazi koja je u toku - naveli su danas iz Tužilaštva.

Iako je ovo nešto malo više od poslovičnog "bez komentara dok istraga traje" na koje je javnost navikla kada je upitanju komuniciranje Tužilaštva BiH sa javnošću, ne možemo, a da ne primijetimo da Tužilaštvo ponovo demantuje samo sebe.

VEZANI TEKST - Istragu nabavke respiratora vode mediji, iz Tužilaštva šute: Da li je sporan susret Kolića i Ganibegovića?

Jasno je da informacije koje su u proteklom periodu iznesene u medijima nisu "pale s neba" i novinarima ih je morao dostaviti neko iz Tužilaštva. To isto Tužilaštvo, kada već nije u stanju onemogućiti "curenje" informacija iz te institucije u vrijeme dok još nije donesena ni naredba o provođenju istrage, moralo je pravovremeno izaći sa zvaničnom informacijom o statusu ovog predmeta.

Puštanjem da se poluzvanične i do kraja neutvrđene činjenice danima povlače po (odabranim) medijima, da se potencijalni osumnjičeni za koje je javnost saznala iz medija "razapinju" po društvenim mrežama, budu tema dijaloških emisija i različitih interpretacija, da o njima nadugo i naširoko raspravljaju razni analitičari i stručnjaci svakojake vrste, Tužilaštvo se, htjelo to ili ne, prebacilo na politički teren.

Advokat Fahridina Solaka, direktora Civilne zaštite FBiH, Kadrija Kolić je, podsjetimo, reagirao prema Sudu BiH tražeći da se onemogući selektivno iznošenje dokaza u javnost, nakon što je Tužilaštvo BiH zvanično saopćilo da su respiratori koje je nabavila Srebrena malina neupotrebljivi za intenzivnu njegu oboljelih od COVID-19.

VEZANI TEKST - Kolić od Suda BiH zatražio zabranu iznošenja sadržaja dokaza u predmetu "Respiratori"

Tužilaštvo BiH, barem koliko je poznato javnosti, u ranoj fazi istrage još nikad nije komentarisalo pojedinačne dokaze iz predmeta, pa se postavlja pitanje zbog čega je to u ovom slučaju urađeno, kad su već sve druge informacije, bar one zvanične, o ovom predmetu sklonjene iza zida "nekomentarisanja istrage koja je u toku".

Tužilaštvo je, kad se već upustilo u komentiranje dokaza, trebalo valjda saopćiti i ko je vještačio respiratore i kako. Medijima je ponovo ostavljeno da tumače i vode vlastite istrage uz pomoć "izvora bliskih Tužilaštvu", pa da tako nagađaju kako je vještak neko ko je već i na neviđeno u medijima dao ocjenu nabavljenih aparata. Da se ne spominje kako su gotovo sve aktere afere prvo saslušavali mediji, pa tek onda tužilački tim. Ako ih je i saslušao, na kraju krajeva. 

Zašto Tužilaštvo BiH nije dalo nalog SIPA-i da hapsi?

Svjedoci smo brojnih akcija Tužilaštva BiH, gdje su osumnjičeni privođeni, pa puštani, a sve u ovisnosti od prikupljenih dokaza i iskaza koje su davali istražiteljima.

Zašto se i u ovom slučaju nije tako postupilo?

Da li je moguće da tužioci u ovom predmetu ne raspolažu dovoljnim brojem dokaza kojima bi potkrijepili osnov sumnje, pa puštaju da mediji umjesto njih vode istrage i tumače dokaze? Stvara li Tužilaštvo BiH tako povoljan teren za svoje naredne korake? Pod uvjetom da u Tužilaštvu uopće vladaju situacijum po pitanju privođenja kraju ove istraga i pod uvjetom da uopće znaju koji su im naredni koraci.

Da li ćemo još jednom svjedočiti situaciji "tresla se gora, rodio se miš". Sudeći po komentarima na društenim mrežama, javnost upravo to očekuje.

VEZANI TEKST - Nalaz vještaka: Respiratori koje je nabavio FUCZ ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne terapije
 

Tužilaštvo svojim (ne)komuniciranjem, osim preko "izvora bliskih istrazi", još jednom daje za pravo onima koji sve glasnije tvrde da se iza svega kriju "neke krupne ribe", koje niko ne smije da procesuira, a čime se do kraja srozava ionako poljuljano povjerenje građana u rad ove pravosudne institucije. A možda je upravo to i cilj? 

U trenucima prije pisanja ovog teksta tužioci i istražitelji pretresali su prostorije Zavoda za javno zdrvastvo FBiH.

Informacija je, naravno, nezvanična i dobijena iz "izvora bliskih istrazi". Šta je tačno u Zavodu predmet zanimanja istražitelja opet možemo samo nagađati. Jer dok su advokati i političari tumačili kakva je uloga Zavoda u svemu, njegov direktor Davor Pehar danima je tvrdio da nema ništa s nabavkom respiratora. Da u Zavodu nisu pravili specifikacije. Ali je, po svemu viđenom, jasno da su ih odobrili. 

I na kraju krajeva, da li će i javnost ikada saznati ko je sve zaista upleten i koliko u ovaj slučaj. Ili će on ostati još jedna tema za političke obračune.

Možda su otkrića "iznenadila" i samo Tužilaštvo, pa sad podmeću klipove u vlastiti točak?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.