open-navfaktor-logo
search
Raditi na odgovornosti
Ambasada SAD-a pozvala da se ne raspravlja o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvala je sve lidere da odbiju raspravu o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske (VSTV).
07.02.2022. u 20:05
get url
text

Kako je najavljeno, ovaj nacrt će se naći na dnevnom redu Skupštine RS u utorak, 8. februara.

- Prijetnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavom paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska ometaju stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine na štetu svih njenih građana. Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije. Sada je vrijeme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH kako bi napredovala - navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade SAD-u BiH.

Evropska komisije saopćila je da očekuje od vodstva Republike Srpske (RS) i Narodne skupštine RS-a da se suzdrže od bilo kakvog jednostranog koraka i da raspravljaju o bilo kojem pitanju koje izaziva zabrinutost unutar državnih institucija, uključujući Parlament i Vijeće ministara.

Ovo je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navedeno iz Delegacije Evropske komisije u vezi Nacrta zakona o osnivanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS.

- Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS predstavljalo bi kršenje ustavno-pravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima - navodi se iz Evropske komisije i dodaje kako Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine ima ključnu funkciju da garantuje nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.