open-navfaktor-logo
search
Rusi se povukli
Apokaliptični prizori iz sela oko Hersona: Mještani sretni zbog dolaska ukrajinske vojske
Ruske snage su se povukle iz Hersona u kojem kontrolu ponovo uspostavlja ukrajinska vojska, a prizori iz porušenih hersonskih sela ponajbolje govore o ratnom razaranju i sukobima koji se vode na jugu Ukrajine.
11.11.2022. u 16:05
get url
text

Reporterska ekipa AA posjetila je sela Biliajevku, Mirolubovko, Potiomkina, Kniazevka i varoš Visikopilia, koje su pretrpjela teška razaranja usljed sukoba u Hersonu.

U navedena naselja, u kojima je ukrajinska vojska ponovno preuzela kontrolu prošlog mjeseca, može se ući samo uz posebnu dozvolu jer još uvijek postoji opasnost od mina.

Većina mještana bila je primorana napustiti svoje domove u jeku sukoba između ukrajinskih i ruskih snaga, a po povratku u sela pronašli su potpuno devastirane kuće i infrastrukturu.

Kao i u drugim poprištima rata na istoku Ukrajine, ni ova sela na periferiji Hersona nemaju napajanje strujom, vodom i plinom.

Zapaljeni, uništeni i prevrnuti tenkovi, transporteri, druga oklopna vozila i civilna vozila te neeksplodirane granate na uništenim cestama također svjedoče o žestokim borbama koje su vođene.

{$galerijaFotografija}

Mještani sela Biliajevke, 73-godišnja Ljuba i njen muž nisu napuštali svoj dom i period sukoba i ruske okupacije su proveli u skloništu.

- U mom rodnom selu sam odrasla, odgojila svoju djecu. Ovdje je prije rata živjelo oko 400 stanovnika, a tokom okupacije nas je ostalo svega 70-ak. I moja djeca i unučad su evakuirani iz sela - kazala je ona.

Ističući da je ukrajinska vojska u selo ušla početkom septembra, Ljuba je kazala da ruski napadi i dalje traju i da je i sinoć granatirano to naselje.

- Naši vojnici su nas oslobodili. Sretni smo, hvala Bogu. Jednog dana sam iznenada čula glas i izašla van. Vidjela sam 15 vojnika sa žutim oznakama na rukama kako govore na ukrajinskom. Zagrlili smo se, slikali su se s nama - kazala je ona.

Skoro u potpunosti je uništeno i hersonsko selo Potiomkina, a mještani se polako vraćaju na svoja ognjišta i lokalnim vlastima dostavljaju izvještaje o šteti koju su njihovi objekti pretrpjeli tokom ratnih dejstava.

Uvjereni su da će ukrajinske vlasti smoći snage i pomoći im u obnovi sela koje trenutno ima apokaliptičnu panoramu.

Apokaliptične scene sela oko Hersona, 11.11.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.