open-navfaktor-logo
search
SAD i Saudijska Arabija
Biden i Salmanom odlučni da spriječe Iran da nabavi nuklearno oružje
U saopćenju je potvrđena posvećenost SAD-a da će Rijadu omogućiti "da dobije neophodne kapacitete za odbranu svog naroda i teritorije od vanjskih prijetnji".
16.07.2022. u 15:11
get url
text

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Saudijska Arabija pozvale su u subotu na odvraćanje iranskog uplitanja u regiju i sprečavanje Teherana da nabavi nuklearno oružje.

- Predsjednik Joe Biden je snažno potvrdio stalnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država u smislu podrške sigurnosti i teritorijalnoj odbrani Saudijske Arabije, navodi se u zajedničkom saopćenju nakon sastanka Bidena sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

U saopćenju je potvrđena posvećenost SAD-a da Rijadu omogući "da dobije neophodne kapacitete za odbranu svog naroda i teritorije od vanjskih prijetnji".

Kako se navodi, obje države su jasno naglasile "važnost sprečavanja Irana da ima nuklearno oružje".

Iran je u nekoliko navrata oštro negirao optužbe za miješanje u poslove zemalja regiona.

Biden trenutno boravi u posjeti Saudijskoj Arabiji na posljednjoj stanici svoje prve regionalne turneje od kada je prošle godine preuzeo dužnost. U sklopu turneje regionu prethodno je posjetio Izrael i Zapadnu obalu.

U saudijskom gradu Džedi danas se održava "Samit o sigurnosti i razvoju", kojem će prisustvovati američki predsjednik Biden i brojni arapski lideri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.