open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Biden naredio vojsci da obori objekat koji je lebdio iznad Aljaske
Bijela kuća je u petak objavila da je predsjednik SAD-a Joe Biden naredio vojsci da sruši, kako je opisala, "objekat na velikoj visini" koji lebdi iznad Aljaske.
10.02.2023. u 21:38
get url
text

- Ministarstvo odbrane pratilo je objekat na velikoj visini iznad zračnog prostora Aljaske u posljednja 24 sata - rekao je koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby novinarima na pitanje o glasinama o još jednom navodnom kineskom balonu za nadzor.

Objekat na velikoj visini, rekao je Kirby, je letio na visini od oko 12 kilometara i "predstavljao je razumnu prijetnju za sigurnost civilnog leta", piše CNN.

- Iz opreza i na preporuku Pentagona, predsjednik Biden je naredio vojsci da sruši objekat, i oni su to učinili. I došao je u naše teritorijalne vode – a te vode su trenutno zaleđene – ali unutar teritorijalnog zračnog prostora i iznad teritorijalnih voda. Borbeni avioni dodijeljeni američkoj sjevernoj komandi oborili su objekat u posljednjih sat vremena - dodao je.

Ovo je drugi put u nešto manje od sedam dana da su američki borbeni avioni oborili objekat koji je letio iznad američkog zračnog prostora. Bidenova administracija suočila se s pitanjima u vezi sa sumnjivim kineskim špijunskim balonom koji je letio širom zemlje prošle sedmice prije nego što je oboren u Atlantskom okeanu kod obale Karoline u subotu.

Predmet je prvi put privukao pažnju američke vlade sinoć. Kirby je rekao novinarima da su SAD procijenile da je "objekat" bio bez posade prije nego što je na kraju oboren.

Kirby je također ponudio neke nomenklaturne smjernice o objektu, koji SAD ne naziva balonom i ne znaju ko je vlasnik.

- Nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile navedenu namjenu ovog objekta. Očekujemo da ćemo moći da povratimo ostatke jer su pali ne samo na naš teritorijalni prostor, već i na ono što vjerujemo da je smrznuta voda - između opstalog je rekao.

Predmet je bio "mnogo, mnogo manji" od navodnog kineskog špijunskog balona i uporedio ga je sa veličinom malog automobila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.