open-navfaktor-logo
search
Pravio se nevješt
Britanski zastupnici pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden koji mu je uručen pred dolazak u BiH
Britansku zastupnicu Aliciu Kearns, predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, danas je tokom saslušanja visokog predstavnika Chrstiana Schmidta zanimalo zašto nije vratio orden Red Ante Starčevića koji mu je dodijelila Hrvatska. 
30.01.2023. u 20:07
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt saslušan pred Britanskim parlamentom: Volio bih da sam poput Ashdowna

Dobili ste od Hrvatske Orden Ante Starčevića koji je dodijeljivan i ratnim zločincima, kazala je Kearns. 

- Orden sam dobio prije više godina, prije nego što sam postao visoki predstavnik. Ne vidim ništa tu sporno. To nema nikave veze sa mojom odlukom. Neki su pravili političku kampanju na tome. HDZ je dominantan u Klubu Hrvata, kao i ranije. Isto je i sa SNSD-om. Tu je i SDA. Iskreno ne vidim kako sam dao prednost bilo kome.

Da li ste razmišljali da vratite spornu nagradu 2021. godine kada ste imenovani za visokog predstavnika, nastavila je britanska zastupnica sa ispitivanjem. 

- Moram reći da sam 2012. dobio nagradu i to kada sam bio član Bundestaga i kada sam se javno zalagao za nezavisnost Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. To nema veze ni sa čim. Ja nisam uzeo tu nagradu, ako vas interesuju detalji. Stekao sam veliko iskustvo u BiH i jasno mi je što se stvari dešavaju kako se dešavaju. Moja stranka je članica Evropske narodne stranke, kao što su HDZ i SDA. Ne razumijem argumente na koje se pozivate - pravio se nevješt Schmidt. 

A Schmidtu je ovo odlikovanje u aprilu 2013. godine dodijeljeno odlukom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića "za osobiti doprinos u uspostavi i izgradnji suverene hrvatske države te promociji vanjskopolitičkih interesa Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i u svijetu". 

Primio ga je 2020. godine, samo godinu prije nego će biti imenovan za visokog predstavnika. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.