Drugi krug izbora

Brojni svjetski lideri čestitali turskom predsjedniku Erdoganu izbornu pobjedu

FOTO: Anadolija

Brojni svjetski lideri uputili su čestitke aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu povodom pobjede u drugom krugu izbora za predsjednika Turske. 

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Erdoganu na "neupitnoj pobjedi na izborima".

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev u telefonskom razgovoru čestitao je turskom predsjedniku Erdoganu na ponovnom izboru, te ga pozvao da posjeti Baku.

Emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani objavio je da je čestitao Erdoganu na pobjedi u drugom krugu izbora, i poželio mu uspjeh u novom mandatu.

Premijer Libije Abdul Hamid Dbeibeh izjavio je da "izborna pobjeda" turskog predsjednika Erdogana pokazuje obnovu povjerenja ljudi u njegove uspješne projekte i politike.

Erdoganu su također stigle čestitke od lidera Pakistana, Srbije, Somalije i drugih zemalja i regija.

Erdoganove pristalice već su izašle na ulice i počele slaviti širom Turske. 

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turske Ahmet Yener saopćio je da je nakon današnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji prebrojano 75,42 posto glasova i da je u vodstvu aktuelni predsjednik države i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan.

Yener je izjavio da Erdogan trenutno vodi sa 53,41 posto osvojenih glasova, ispred njegovog rivala i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua koji je osvojio 46,59 posto glasova.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.
 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga