open-navfaktor-logo
search
Godišnjica ubistva
"Dvanaest godina ničega": Nema istine za Vedrana
Prošlo je punih 12 godina od ubistva 24-godišnjeg Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo koji je 4. oktobra 2009. godine stradao u navijačkim neredima u Širokom Brijegu, a za njegovo ubistvo još niko nije odgovarao.
04.10.2021. u 13:59
get url
text

Te nedjelje oko 400 navijača FK Sarajevo, među kojima i vedran Puljić, zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg. Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe “Horde Zla”.

Sat prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo. Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

Nakon sveopće drame sukob se završio, a epilog je bio jedan ubijeni i više povrijeđenih.

{$galerijaFotografija}

Zbog ubistva Vedrana Puljića i pokušaja ubistva više osoba uhapšen je Oliver Knezović. Istu noć pobjegao je iz pritvora Policijske uprave Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade policijske uprave.

Knezović je naknadno uhapšen u Hrvatskoj, čije državljanstvo također posjeduje, a 2017. godine došlo je do izmjene optužnice prema kojoj se on više nijei teretio za ubistvo Vedrana Puljića, već za pokušaj ubistva i opasnu radnju.

Prema optužnici on je oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i u pravcu grupe navijača Sarajeva ispalio deset metaka, pristajući najmanje jednoga od navijača lišiti života te ujedno ugroziti život i zdravlje drugih građana i službenika policije. Nije utvrđeno da je ikoga pogodio.

Ni za ranjavanje navijača niko nije odgovarao.

Od nekoliko stotina pripadnika "Hordi zla" koji su učestvovali u neredima, osuđeno je njih deset, i to zbog učešća u paljevini, oštećenju privatne imovine, te napada na službene osobe.

U skladu s presudom navijačima: Edinu Turkiću (1983) je izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, Aldinu Popari (1986) pet mjeseci, Zlatanu Gačiću tri mjeseca (1986), Vedadu Zubetljaku (1987) tri mjeseca, Mirzi Šiljkoviću tri mjeseca, Mirzi Sokoloviću (1983) deset mjeseci, Adisu Ahmetagiću (1986) četiri mjeseca, Zlatanu Husiću (1990) devet mjeseci, Muhamedu Grbi (1988) tri mjeseca i Edinu Memiću tri mjeseca zatvora. Faruk Džanko (1989) jedini je oslobođen.

Dan nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo optužnicu, Igor Puljić, brat stradaloga Vedrana Puljića, izjavio je da zna ko je ubica njegovog brata te da pravi ubica i dalje slobodno živi.

- Sve ovo je cirkus, cijeli slučaj se razvlačio dok nije zastario, a na kraju su Knezovića oslobodili. Nije meni krivo što su ga oslobodili, nego što policajac koji ga je ubio živi sasvim normalno. Dobio je manju suspenziju, to je bilo sve - izjavio je svojevremeno Puljić, bez navođenja imena ubice njegovog brata.

Navijači FK Sarajevo se na svakoj utakmici sjete Vedrana te skandiraju njegovo ime. FK Sarajevo odlučilo je da sjeverna tribina nosi Vedranovo ime.

Vedranov brat povodom 12. godišnjice njegovog ubistva ponovo se oglasio na društvenim mrežama.

- Ne znam vise ni šta da napišem, valjda to sa vremenom tako. Imam osjećaj da će doći godišnjica i da ću napisati datum i da je to sve što ću imati reći. Nemam te, a tražim te, u ljudima, damarima, postupcima i sve te teže nalazim, valjda i to ide sa vremenom... I dalje si veći od svih nas, ljudski, likom i djelom! Dovoljno o svemu govori 12 godina ničega, ničega ljudski,ničega zakonski, ničega državno, ničega na bilo koji način, a ti i dalje traješ u sjećanjima, to dovoljno govori o tebi i tvojoj veličini Debeli. Nekad, negdje, makar na pet minuta nadam se. 04.10.09-04.10.21. - napisao je Vedran brat Igor.

Navijački neredi Široki Brijeg, ubistvo Vedrana Puljića, 04.10.2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.