open-navfaktor-logo
search
Pripremaju se iftari
Džamija Al-Aksa spremna da ugosti hiljade muslimana tokom ramazana
Predsjedavajući Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa (Jerusalema) Azzam al-Hatib izjavio je da su spremni ugostiti hiljade muslimana koji žele da obave molitve u džamiji Al-Aksa tokom blagoslovljenog mjeseca ramazana, mjeseca posta.
02.04.2022. u 18:16
get url
text
Azzam al-Hatib
Azzam al-Hatib

- Nadam se da će ovaj mjesec ramazan biti miran kako bi muslimani mogli doći u džamiju Al-Aksa i moliti se u miru i spokoju - rekao je al-Hatib za AA.

Dodao je da su pripremili neophodne aranžmane za sve muslimane koji žele da dođu i obave molitvu u Al-Aksi.

Kako je rekao, pripremili su i programe koji uključuju sve potrebne zdravstvene mjere, u slučaju potrebe, kao i iftare i druge vjerske aktivnosti tokom mjeseca ramazana.

- Svaki dan ćemo imati iftare u Al-Aksi. Radimo na postavljanju iftarskog stola za sve one koji dođu - rekao je.

Dodao je da će osim redovnih molitvi biti organizirana i vjerska predavanja od jutarnjih do večernjih sati.

Al-Hatib je kazao da su pripremili poseban program za teravih-namaz kada će biti prisutna grupa učenjaka koju čine hafizi.

- Želimo da nam ovaj sveti mjesec prođe sigurno i mirno u ovom svetom gradu. Iz tog razloga poduzimamo sve napore da osiguramo da prevladaju mir i spokoj - kazao je Al-Hatib.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.