open-navfaktor-logo
search
Proširenje NATO-a
Erdogan - Stoltenberg: Sigurnosna zabrinutost Ankare zasnovana na pravednim i legitimnim osnovama
Dok Švedska i Finska traže članstvo u NATO-u, zabrinutost Turske za sigurnost je zasnovana na "pravednim i legitimnim" osnovama, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. 
03.06.2022. u 19:45
get url
text

U telefonskom razgovoru, Erdogan i Stoltenberg razgovarali su o kandidaturama dvije nordijske države za članstvo u NATO-u i zabrinutostima Ankare za sigurnost oko njihovog ulaska u vojnu alijansu, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije Turske.

Erdogan je rekao Stoltenbergu da Švedska i Finska treba da dokažu da ne podržavaju terorizam i da su spremne da pokažu solidarnost savezništva, kao i da ukinu sankcije Turskoj.

Stoltenberg je, sa svoje strane, ponovio da se moraju ispuniti očekivanja Turske, koju je nazvao važnim saveznikom u NATO-u, kako bi osigurala svoju sigurnost.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara.

Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Krajem maja Turska je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili "na željenom nivou".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.