open-navfaktor-logo
search
Dobre vijesti
Erdogan: Turska, UN, Rusija i Ukrajina uskoro će potpisati sporazum o rješavanju pitanja izvoza žitarica
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina uskoro potpisati sporazum o rješavanju pitanja izvoza žitarica iz crnomorskih luka.
22.07.2022. u 15:24
get url
text

- Uz učešće generalnog sekretara UN-a i predstavnika Rusije i Ukrajine, bit će stavljeni potpisi za prevazilaženje problema vezanih za pitanje žitnog koridora i potpisivanjem tog sporazuma ćemo svijetu poslati dobre vijesti - rekao je Erdogan na svečanosti u Istanbulu.

Erdogan je to kazao uoči ceremonije potpisivanja sporazuma o transportu žitarica iz crnomorskih luka koja će se održati u palati Dolmabahce, a na kojoj će, pored turskog predsjednika, prisustvovati i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i delegacije Rusije i Ukrajine.

Strane su na pregovorima u Istanbulu 13. jula postigle dogovor o planu da se pod vodstvom UN-a formira koordinacioni centar za obavljanje zajedničkih inspekcija na ulazu i izlazu iz luka te za osiguranje rute.

Međunarodno hvaljena zbog svoje posredničke uloge, Turska je koordinirala sa Moskvom i Kijevom kako bi otvorila koridor od ukrajinskog lučkog grada Odese kako bi se nastavile globalne isporuke žitarica koje su u zastoju zbog rusko-ukrajinskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.