open-navfaktor-logo
search
Drugi krug izbora
Francuzi danas biraju: Marine Le Pen ili Emmanuel Macron
U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će 48,7 miliona registriranih birača birati šefa države za narednih pet godina, a kandidati su aktuelni predsjednik Emmanuel Macron i ekstremna desničarka Marine Le Pen, javlja Anadolu Agency (AA).
24.04.2022. u 09:15
get url
text

Biračka mjesta otvorena su u 8 sati, a zatvaraju se u 19 i 20 sati u većim gradovima.

Istraživački centri će objavljivati rezultate izlaznih anketa odmah po zatvaranju birališta u večernjim satima, a zvanične rezultate će 27. aprila saopćiti Ustavni sud Francuske.

Predsjednički mandat pobjednika ovih izbora će početi 13. maja.

Macron se bori za svoj drugi predsjednički mandat zaredom, dok će Le Pen treći put pokušati da postane predsjednicom. U prvom krugu izbora, održanih 10. aprila, razlika u broju glasova Macrona i Le Pen bila je veća od tri posto.

Macron je na prošlim izborima 2017. godine pobijedio i postao najmlađi predsjednik Francuske u historiji, a njegov mandat će, između ostalog, ostati upamćen po masovnim protestima "žutih prsluka", kao i po uvođenju zakona kojima je ciljana muslimanska zajednica u toj zemlji. On je tokom ove predizborne kampanje obećao da će, ako bude izabran, njegov novi premijer biti direktno odgovoran za klimatska pitanja. Također je obećao da bi penzije trebale biti najmanje 1.100 eura.

Ekstremna desničarka Le Pen treći put se kandidirala za funkciju šefa države u Francuskoj, a obećala je da bi, ako pobijedi, promijenila zakone koji reguliraju pitanje migracija i to organiziranjem referenduma o tom pitanju. Ona je obećala da bi uvela i zabranu hidžaba na javnim mjestima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.