open-navfaktor-logo
search
Traži se podrška
Hrvatska u Schengenu: Treba otvoriti dodatne granične prijelaze za izvoznike iz BiH
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je dijaloški forum o temi "Efekti ulaska Republike Hrvatske u Schengen iz ugla ekonomske suradnje HR/EU – BiH" s ciljem pružanja pomoći i podrške bh. privrednicima u prilagođavanju novonastalim uvjetima poslovanja uzrokovanim ulaskom Hrvatske u Schengen. 
09.03.2023. u 14:07
get url
text
Vanjskotrgovinska komora BiH

Zaključeno je da je potrebno hitno osposobljavanje graničnog prijelaza Svilaj, po mogućnosti i Izačić, s kontrolama za sve vrste roba, produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije Republike Hrvatske u toku sezone, produžiti boravak vozača duže od 90 dana u Schengen zoni, ubrzati uvođenje elektronskog potpisa i drugo. Zaključci će biti upućeni nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Dopredsjednik Komore Vjekoslav Vuković kazao je da analiza podataka s 15 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba, jasno pokazuje da postojeća rješenja zahtjevaju hitna redefiniranja i odgovorniji pristup ovom, sve većem problemu. 

- Potrebno je, bez odlaganja, u saradnji s nadležnim organima Hrvatske, te organima i tijelima Evropske unije, prije nego što zaživi sistem ETIAS, izvršiti određene izmjene. Hitno moraju biti riješena pitanja BIP-ova i boravka vozača. Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Istovremeno, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Komora je  uputila inicijativu da se profesionalni vozači izuzmu od ovog ograničenja i da imaju status koji u Schengen prostoru imaju mašinovođe, pilotsko osoblje, brodari - istakao je  je Vuković.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izrazio je zadovoljstvo zbog porasta vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje, jer je zabilježen porast i u izvozu i u uvozu za više od pedeset posto.

- Zato je važno osigurati nesmetani i brzi prelazak granice pri čemu je neophodna suradnja svih relevantnih ekonomskih institucija, posebno komora, za informiranje tvrtki i posredovanje prema relevantnim institucijama nadležnim za granične prijelaze - rekao je Kovačević. 

VTK BiH je još 2022. godine pokrenula rješavanje problema dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom te podnijela inicijativu za otvaranje barem još jednog BIP-a i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni, kao i produženja mogućnosti boravka profesionalnih vozača u Schengen prostoru. Na forumu u Sarajevu sudjelovali su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fito-sanitarne službe te predstavnici kompanija i instuitucija u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Vanjskotrgovinske komore BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.