Kantonalni sud

Ibrahimu Seferoviću određen pritvor zbog razbojništva u Mostaru

FOTO: Fena

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK, Kantonalni sud u Mostaru u srijedu je odredio pritvor Ibrahimu Seferoviću (2002.), iz Sarajeva, u trajanju od mjeseca dana zbog osnovane sumnje da je kao suizvršitelj počinio razbojništvo. 

Ibrahim Seferović se sumnjiči da je u sastavu grupe, zajedno s Edinom Seferovićem, Merdinom Bašićem, Masimom Ramovićem i jednom maloljetnom osobom (2006.) 11. januara 2023. godine oko 21. sata u Mostaru, upotrebom sile i prijetnjom, maskiran, ušao u dvorište obiteljske kuće, vlasništvo S. L.

Kako dalje navode iz Kayntonalnog tužilaštva, spomenuti su upotrebom fizičke sile savladali oštećenu S. L. i zatim je ugurali u njezinu kuću, gdje su joj vezali ruke odjećom i povezom prekrili usta. Na taj način su je onesposobili za otpor, a zatim tražili od nje da im preda novac i zlatninu, da bi joj nakon toga otrgnuli s vrata zlatnu ogrlicu i ruke zlatnu narukvicu.

Također, izvršili su premetačinu stvari oštećene i prisvojili novac u iznosu od 370 maraka, mobilni aparat marke Samsung Galaxy s karticom, te torbicu u kojoj se nalazi zlatni nakit, i to biserna ogrlica, biserna narukvica, lančić s privjeskom, zlatna narukvica, prsten, srebreni lančić, pozlaćeni češalj, više broševa i prstenja za sada točno neutvrđenih karakteristika, tri ručna muška sata točno neutvrđenih marki, pribavivši sebi tako protupravnu imovinsku korist u iznosu od 370 maraka, kao iu vrijednosti otuđenih stvari.

VEZANI TEKST - Četvorka pokušala opljačkati starca u Mostaru, zet uhvatio jednog, policija drugog, za dvojicom se traga

Pored toga, Seferović je, u sastavu iste grupe, 30. januara oko 19 sati, u Mostaru, u ulici Hamida Vuka br. 23, zajedno s maloljetnikom ušao u porodičnu kuću oštećenog i iskoristio bespomoćnost i naročito teško stanje oštećenog M. Z., koji je invalid i nepokretna osoba, dok su Edin Seferović, Merdin Bašić i Masim Ramović ostali u dvorištu čuvati stražu.

Dok je razgovarao s oštećenim kako bi mu odvratio pažnju, maloljetnik je tražio pokretne stvari po kući u namjeri da ih otuđi, u čemu su ih spriječili kći i zet oštećenog, kojom prilikom je osumnjičeni maloljetnik zadržan do dolaska policije, a ostali članovi grupe pobjegli su s mjesta događaja, kaže se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva ili okolnosti koje opravdavaju strah da će se ponoviti kazneno djelo, a za to se kazneno djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine godine ili teža kazna.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga