open-navfaktor-logo
search
Imaju informacije
Iz SAD-a tvrde: Rusija nudi hranu za sjevernokorejsko oružje
Rusija šalje delegaciju u Sjevernu Koreju da ponudi hranu u zamjenu za oružje, rekao je glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby.
30.03.2023. u 21:53
get url
text

Kirby je rekao da bi svaki sporazum o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije prekršio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, piše BBC.

SAD su ranije optužile Sjevernu Koreju da isporučuje oružje ruskoj vojsci u Ukrajini i Wagner grupi ruskih plaćenika. Pjongjang je ranije negirao te tvrdnje.

Kirby je na konferenciji za novinare rekao da SAD imaju nove informacije o dogovoru.

- Također razumijemo da Rusija želi poslati delegaciju u Sjevernu Koreju i da Rusija nudi Sjevernoj Koreji hranu u zamjenu za municiju - rekao je on.

Kirby je rekao da SAD pomno prate situaciju i navodni dogovor.

Ranije u četvrtak je američko ministarstvo finansija stavilo na crnu listu jednog Slovaka jer je djelovao kao posrednik između Rusije i Sjeverne Koreje. Trezor je saopćio da je Ashot Mkrtychev (56) dogovorio prodaju i ugovore koji bi omogućili Sjevernoj Koreji da isporuči oružje Rusiji krajem 2022. i početkom 2023. godine. Zauzvrat je Pjongjang dobio gotovinu, komercijalne avione, robu i sirovine.

Stavljanje na crnu listu sankcija znači da američke kompanije ne mogu imati posla sa Mkrtychevom, i zamrzava njegovu američku imovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.