open-navfaktor-logo
search
Prvi rezultati
Izlazne ankete izbora u Francuskoj: Macron i Le Pen u drugom krugu 24. aprila
Emmanuel Macron i Marine Le Pen borit će se u drugom krugu izbora 24.aprila za predsjednika Francuske, pokazuju to prve izlazne ankete koje su objavili u Parizu.
10.04.2022. u 19:11
get url
text

VEZANI TEKST - Danas predsjednički izbori u Francuskoj: Može li Macron do drugog mandata?

Prema njima, Macron je dobio 28,1 posto, Le Pen 23,3 posto, a kanditat ljevice Jean-Luc Melenchon 20,5 posto. Tako su se obistinile pretpostavke da liberalni centrist Macron ne može pobijediti u prvom krugu, odnosno osvojiti više od 50 posto glasova. Le Pen izgubila je 2017. u drugom krugu od Macrona.

- Vidim nadu u ovom glasanju, nadu, nadu da će se probuditi ova naša oživljena snaga - kazala je Le Pen nakon što su objavljeni prvi rezultati. 

Ovo je za Le Pen, za koju analitičari na Zapadu smatraju da je politički bliska sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, treći pokušaj da doće do predsjedničke funkcije u svjetskoj sili kakva je Francuska. Istina, u posljednje vrijeme Le Pen se pokušala distancirati od Moskve, pogotovo nakon invazije na Ukrajinu, ali joj na Zapadu malo ko vjeruje.

Prema francuskom ustavu, predsjednik ima velike ovlasti i mandat mu traje pet godina. Predsjednik ima jaču ulogu od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući utjecaj na sudbinu zemlje.

Inače, u Francuskoj sa oko 67 miliona stanovnika, 48,7 miliona registrovanih birača ima pravo glasa za novog predsjednika koji će obnašati dužnost pet godina. Na prekomorskim teritorijama Francuske, 1,4 miliona birača će glasati na izborima.

U videu ispod možete pogledati kakva je atmosfera u Macronovom štabu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.