open-navfaktor-logo
search
Zapadna obala
Izraelci i Palestinci zajedno na protestu protiv aneksije
Izraelci i Palestinci okupili su se u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali u znak protesta zbog gradnje ilegalnih jevrejskih naselja i planirane izraelske aneksije dijelova okupirane Zapadne obale.
01.07.2020. u 18:37
get url
text

Grupi Izraelaca i Palestinaca pridružili su se i palestinski zvaničnici te bivši izraelski zvaničnici i ministri, izražavajući nezadovoljstvo i protivljenje izraelskom planu aneksije.

Jibril al-Rujub, predstavnik palestinskog pokreta Fatah, kazao je za AA da na ovaj način žele poslati zajedničku poruku protiv izraelskog plana aneksije dijelova okupirane Zapadne obale.

- Na protestu su učestvovali i Izraelci koji vjeruju u mir i odbacuju plan aneksije - rekao je al-Rujub.

{$galerijaFotografija}

Dodao je da je vrlo važno da Palestinci uspostave čvrste odnose s ljudima u Izraelu koji podržavaju mir.

-Ova zemlja je naša i nikada je nećemo napustiti - poručio je.

Ran Cohen, bivši izraelski ministar industrije i trgovine, također je prisustvovao protestu u Jerihonu.

- Protestu su se odazvali i Izraelci koji vjeruju da će aneksija naštetiti kako Palestincima tako i Izraelcima - kazao je Cohen.

Poručio je da oko 70 posto Izraelaca i Palestinaca vjeruje u dvodržavno rješenje, kao jedini put za okončanje krize između Izraela i Palestine.

- Ovdje smo da podržimo takvo rješenje i mir na ovim prostorima - rekao je Cohen.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Izraelci i Palestinci zajedno na protestu protiv aneksije
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.