open-navfaktor-logo
search
Odnosi na tržištu
Kakve posljedice na tržište u BiH može imati ograničenje cijena ruske nafte koje je nametnuo EU?
Od ponedjeljka je u Evropskoj uniji (EU) na snazi ograničenje cijene nafte iz Rusije na 60 dolara po barelu, kao novi vid sankcija Kremlju zbog agresije na Ukrajinu. 
08.12.2022. u 08:35
get url
text

VEZANI TEKST - Moraju li naftaši sniziti cijene goriva ako su ga jeftinije nabavili?

Istovremeno, od 1. novembra je na snazi odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) kojom se značajno smanjila proizvodnja nafte. Mogu li ove turbulencije na globalnom tržištu imati negativne posljedice za snabdijevanje naftom i njenim derivatima Bosne i Hercegovine?

Faruk Hadžić, doktor ekonomskih nauka i predavač na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Techology (SSST), smatra kako je ovo bio očekivan potez EU-a.

- Rusija je svih ovih mjeseci koliko traje agresija na Ukrajinu prodajom nafte po visokim cijenama finansirala invaziju. Ovom odlukom EU želi da se smanji zarada Rusije što bi za posljedicu trebalo imati i manje novca za njihove ratne operacije. S druge strane, ovo može dovesti do obaranja cijena nafte, kao jednog od najvažnijih energenata, zatim snižavanja cijena i konačno obuzdavanje inflacije.

Gdje je tu pozicija BiH? Ako budemo nastavili nabavljati naftu kao dosad, teško je očekivati da to bude po znatno nižim cijenama. No ako nabavljamo rusku naftu, mogli bismo proći jeftinije - rekao je Hadžić za Faktor.

Nešto drugačije mišljenje ima ekonomski analitičar iz Banje Luke Zoran Pavlović.

VEZANI TEKST - Očekuje se kriza na naftnom tržištu: Od novembra smanjuje se proizvodnja za dva milona barela dnevno

- Mora se imati na umu da je ovom posljednjom odlukom EU izašao iz komercijalnog okvira. Kada se donose birokratsko-administrativne mjere u sferi ekonomije, teško da to može imati pozitivne posljedice. 

To se ne može drugačije nazvati jer te mjere teško da mogu zaštititi tržište. Mi u BiH možemo samo biti pasivni posmatrači i trpjeti dok se veliki svađaju, istovremeno se nadajući da to neće izazvati potrese na našem tržištu - kaže za Faktor banjalučki ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH, nedavno je u razgovoru za Faktor naglasio kako ćemo dijeliti sudbinu zemalja iz okruženja kada je u pitanju opskrba gorivom.

VEZANI TEKST - Cijene nafte rastu nakon ograničenja cijene ruske nafte

- Mora se imati na umu da mi nemamo niti vlastite izvore niti proizvodnju nafte, a zalihe su nam neznatne. U tom slučaju dijelit ćemo sudbinu zemalja iz okruženja odakle nabavljamo gorivo. U BiH stiže gorivo iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Italije. Kako bude njima, tako će biti i nama. Vjerujem da će biti goriva, ali po kojoj cijeni, to niko ne zna. 

Za naftu uvezenu iz Evropske unije ili zemalja CEFTA-e nema carina koje su 11 posto. Bilo bi poželjno uvesti nultu carinu za uvoz nafte i iz drugih zemalja, recimo Saudijske Arabije, Nigerije, Iraka... Ali to je stvar državne vlasti - kazao nam je ranije Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.