Određen plan

Koliko je Luka Brčko za četiri mjeseca ostvarila prihoda od pretovara uglja, željeza i žitarica

FOTO: Fena

Za četiri mjeseca 2023. godine prihodi od pretovara robe javnog poduzeća Luka Brčko iznose oko 750 hiljada maraka, što je zadovoljavajući rezultat u odnosu na plan. U tom periodu realiziran je pretovar oko 23 hiljade tona različitih roba.

Direktor javnog poduzeća Luka Brčko Perica Josić rekao je da je financijski plan poslovanja Luke Brčko za ovu godinu oko 2,3 miliona maraka, a njegova trenutna realizacija iznosi više od 30 posto. Prihode, osim u pretovaru robe, ostvaruju i od carinskog i kontejnerskog terminala, kao i od zakupnina.

Tokom prva četiri mjeseca Luka je vršila pretovar uglja, željeza i žitarica.

- Zadovoljni smo dobrom realizacijom pretovara robe u prva četiri mjeseca, vodostaj nam je išao na ruku i tu smo realizirali oko 120.000 KM, a izvršili smo pretovar oko 23.000 tona robe - naveo je Josić.

On je označio da je zacrtani plan pretovara različitih roba u Luci Brčko za ovu godinu oko 150.000 tona. Svi pretovarni kapaciteti Luke, kako je rekao, rade neometano uz pomoć dvije portalne dizalice i pozadinskom mehanizacijom, tako da ova jedina bosanskohercegovačka luka sve svoje obaveze izvršava u ugovorenim rokovima.

Josić dodaje da je Sava bila plovna od početka godine, te da misli da će tako ostati i u šestom mjesecu s obzirom da postoje konkretne najave pretovara roba iz željezare Zenica i cementare Lukavac.

Na pitanje o poslovanju JP Luka Brčko u narednom periodu, Josić je rekao da u narednom periodu kada vodostaj Save opada i ona prestane biti plovna, očekuje povećanje prihoda po osnovu carinskog i kontejnerskog terminala.

Govoreći o trećoj fazi revitalizacije Luke koja je u toku, napomenuo je da ona podrazumijeva rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste, što teče dobrom dinamikom. Inače, treća faza revitalizacije ovog brčanskog javnog poduzeća na terenu započela je 3. augusta 2022. godine, a planirani rok za njen završetak je 16 mjeseci.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga