open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Schmidtov poziv na dogovor i istovremeno upozorenje prije nametanja odluke nije dobar pristup
Komentirajući današnje obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, koji je pozvao na formiranje vlade koja ima podršku parlamentarne većine, inače će reagirati, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je za Faktor kazao kako parlamentarna većina nije dovoljan uvjet za formiranje vlasti.
07.04.2023. u 14:54
get url
text

Dodao je da se vlast u FBiH, kao i u svim demokratskim državama, formira na osnovu Ustava i zakona.

- Parlamentarna većina, koju spominje visoki predstavnik Schmidt, je potreban, ali nije dovoljan uvjet za formiranje vlasti. Potrebno je imati i kvalificiranu većinu u klubovima naroda koji delegiraju rukovodstvo FBiH. Dakle, vlast u FBiH formiraju one stranke koje imaju izabrane članove rukovodstva FBiH, koje također imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH.

Schmidtov poziv na dogovor i istovremeno upozorenje da je ovo posljednji poziv prije nametanja odluke nije dobar pristup jer zapravo ne podstiče dogovor već može stimulisati one koji odbijaju kompromis da istraju pri tome i čekaju da ih visoki predstavnik nametanjem odluke dovede na vlast. Takva mogućnost je neprihvatljiva i predstavljala bi grubo kršenje Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, Ustava, demokratskih standarda i većinske volje bošnjačkog naroda - poručio je Lendo i dodao:

- U nekoliko navrata sam uputio poziv strankama koje su nezaobilazni faktori u procesu formiranja vlasti da sjednemo za sto i postignemo dogovor koji će rezultirati formiranjem Vlade FBiH. Do sada su taj poziv iz sebičnih razloga, da bi sebi osigurali veći broj pozicija u vlasti, uporno ignorisali, te su na taj način doveli do situacije da Vlada još nije formirana.

Pozivam ih još jednom da preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, te da što prije političkim dogovorom dođemo do izbora novog saziva Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.