open-navfaktor-logo
search
Francuski predsjednik
Macron: Ako odlučimo da ne razgovaramo sa Putinom, pregovarači će biti Turska ili Kina
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je neophodno da se sastane sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi bio omogućen pristup ukrajinskom gradu Mariupolju, prenosi Anadolija.
22.04.2022. u 17:54
get url
text

- Ako pak odlučimo da ne razgovaramo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pregovarači će biti predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan ili predsjednik Kine Xi Jinping - rekao je Macron za radio France Inter.

Istakao je da će se nastaviti sastajati sa Putinom, s kojim već neko vrijeme nije razgovarao telefonom.

Dodao je da je neophodno da se sastane sa Putinom kako bi bio omogućen pristup ukrajinskom gradu Mariupolju.

- Naša je dužnost da nastavimo da razgovaramo sa njim. Ako ćemo spasiti živote ljudi, treba s njim razgovarati. Uvijek sam razgovarao sa predsjednikom Putinom na transparentan način. U jednom trenutku će biti potrebno pripremiti prekid vatre. Evropa bi trebala biti za pregovaračkim stolom - kazao je francuski predsjednik.

Naglasio je da nema vojnog rješenja za rusko-ukrajinski rat, dodajući da, ukoliko se kao rješenje izabere vojni put, rizikuje se Treći svjetski rat.

Macron je kazao da se Ukrajina neće moći oduprijeti Rusiji ako se Kijevu ne pruži pomoć u naoružanju.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 2.435 civila je ubijeno, a 2.946 ranjeno u Ukrajini od početka rata, govore procjene Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke puno veće.

Više od pet miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopćila je agencija UN-a za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.