open-navfaktor-logo
search
Street Art Cities
Mostarski murali među najljepšim na svijetu
Murali oslikani na fasadama mostarskih zgrada uvršteni su među najboljih 25 na svijetu u okviru globalne platforme "Street Art Cities", koja je grad na Neretvi prepoznala kao "jedan od impresivnijih gradova ulične umjetnosti".
Merima Čustović
12.10.2021. u 15:01
get url
text

Riječ je o djelima "Hadžibeg" Erika Burkea iz SAD-a, djelu "Medianeras muralesa" iz Argentine te muralu "Love Will Tear Us Apart", italijanskog umjetnika Bifida.

"Hadžibeg" se nalazi u ulici Alekse Šantića, koja je inače poznata kao mjesto murala. U istoj ulici nalazi se i mural argentinskih umjetnika. "Love Will Tear Us Apart" je djelo koje je vratilo nekadašnji sjaj dotad oronuloj i dotrajaloj zgradi u ulici Kralja Zvonimira, koja se također pretvara u "uličnu galeriju".

{$galerijaFotografija}

Organizatori su ponosni na nedavni izbor, kao i na organizaciju posljednjeg u nizu Festivala Street Arts u Mostaru.

- Zaista imponuje što galerija pod otvorenim nebom u našem gradu postaje prepoznata u svijetu, posebno nakon desetog Festivala, koji smo nedavno održali. Uložili smo mnogo truda i vremena kako bismo imali kvalitetnu produkciju i danas smo ponosni na rezultate tog rada. Sretni smo i zahvalni velikim umjetnicima s kojim smo imali priliku sarađivati - istakla je voditeljica Street Arts Festivala Marina Đapić.

Kaže i da će postignuti rezultati i pohvale koje stižu svakog dana sa svih strana, biti nova motivacija za dalje djelovanje. Platforma poput Street Art Citiesa je odličan temelj za promociju i stvaranje novih kvalitetnih partnerstva.

- Svaki festival je poseban i ima određeni kvalitet. S obzirom da iz godine u godinu rastemo, samim tim i naš rade sve više dolazi do izražaja, kao i kompletna produkcija i programi. Već smo počeli planirati naredni festival, a već narednih dana započinje nova umjetnička rezidencija Alberta Rucea. Također, početkom narednog mjeseca naš gost će biti poznati zagrebački street art umjetnik Lonac - najavila je Đapić.

Učešće na nedavnom festivalu uzeli su eminentni umjetnici iz SAD-a, Argentine, Španije, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su na više lokacija u gradu slikali različite murale, kojima su osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli bitniji cilj i građanima približili uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu.

20211012_2_50405791_69576596.jpg
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.