open-navfaktor-logo
search
Poslano pismo
NATO pozvao Rusiju na nove pregovore usljed tenzija oko Ukrajine
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako je Rusiji poslano pismo u kojem je predložen nastavak dijaloga u okviru Vijeća NATO-Rusija.
10.02.2022. u 14:15
get url
text

Stoltenberg i premijer Velike Britanije Boris Johnson sastali su se u sjedištu NATO-a u Briselu nakon čega je održana konferencija za medije. Šef NATO-a je kazao kako Rusija na granici s Ukrajinom ima više od 100.000 vojnika i sisteme teškog naoružanja, a u Briselu pomno prati i vojno prisustvo u Bjelorusiji.

- Ovo su opasna vremena za sigurnost Evrope. Raste broj ruskih snaga, a smanjuje se vrijeme upozorenja za mogući napad - rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako NATO ne predstavlja opasnost Rusiji te da pored želje da se pronađe rješenje za nesuglasice treba biti spreman i na najgore.

Stoltenberg je rekao da nastoje diplomatijom smanjiti napetosti.

Iznalaženje diplomataskog puta

- Jutros sam u pismu poslanom ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu ponovio poziv Rusiji da nizom sastanaka u Vijeću NATO - Rusija nastavimo dijalog u cilju iznalaženja diplomatskog puta. Spremni smo saslušati zabrinutosti Rusije. U isto vrijeme smo spremni raspravljati o jačanju i zaštiti osnovnih principa sigurnosti Evrope koje nose potpis svih nas - rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je kako je Rusiji predložen ozbiljan dijalog o pitanju vježbi i nuklearne politike, povećanja transparentnosti u vojnim aktivnostima, načinima smanjenja tenzija, te kontroli naoružanja naročito nuklearnih sredstava i projektila.

- Međutim, NATO neće praviti ustupke kad su u pitanju temeljni principi. To su pravo svake zemlje da bira svoj put, NATO zaštita saveznika i mogućnosti odbrane - rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako će se ministri odbrane NATO-a sljedeće sedmice sastati u Briselu te da će razgovarati o mogućnosti pozicioniranja dodatnih snaga na jugoistočnom krilu saveza.

- Povećana agresivnost Rusije neće rezultirati manjom, nego većom prisutnosti NATO-a - kazao je Stoltenberg.

Poručio je kako će Rusija, ukoliko pokaže agresivan stav, platiti visoku cijenu.

- Rusija ima dvije mogućnosti. Ili će odabrati diplomatsko rješenje, a mi smo spremni sjesti i razgovarati, ili ako odaberu sukob, platit će visoku cijenu - kazao je Stoltenberg.

Dodao je kako će Rusiji biti uvedene ekonomske sankcije, a na istoku Evrope pojačana NATO prisutnost.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson kazao je kako je bezuslovna i nepromjenjiva privrženost njegove zemlje sigurnosti Evrope. Podsjetio je kako Velika Britanija ima najveći budžet odbrane u Evropi i drugi najveći budžet u NATO-u.

- Danas sam se s generalnim sekretarom dogovorio o paketu podrške za jačanje zajedničke sigurnosti i slanju jedinica, aviona i brodova kako bi se zaštitio NATO od sjevera do juga - rekao je Johnson.

Nije nemoguće da se desi nešto katastrofalno

Smatra kako ukoliko se pokaže "snažno odvraćanje i strpljiva demokratija" pred prijetnom koju Rusija usmjerava ka sigurnosti Evrope, može s pronaći rješenje, ali da se trenutno prolazi kroz "veoma opasno" stanje.

- Ako ćemo iskreno govoriti, ne mislim da je (u Rusiji, op.a.) još uvijek donijeta odluka. Ali, to ne znači da je nemoguće da se uskoro desi nešto katastrofalno - rekao je Johnson odgovarajući na pitanja.

Čestitao je Njemačkoj na čvršćem stavu kad je u pitanju Sjeverni tok, te kazao kako je potrebno riješiti najveću sigurnosnu krizu s kojom se Evropa suočava u posljednjih nekoliko decenija. Smatra da su mjere usmjerene ka Rusiji na pravom putu.

- Ukoliko bi na teritoriji Ukrajine bila prolivena krv, ako bi stanje došlo do toga želim naglasiti da bi (moguće sankcije Rusiji, op.a.) bile istinska katastrofa. Znam da to misle i ljudi u Rusiji - rekao je Johnson.

Dodao je kako kako su pripreme u toku i za moguću humanitarnu krizu te da NATO jača istočno krilo.

- Pripremamo se. Vršimo vojne pripreme. Pripremamo se na ekonomske sankcije, ali smo istovremeno spremni i na razgovore - rekao je Johnson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.