open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Papa uporedio ruski rat u Ukrajini s genocidom 1930-ih
Papa Franjo rekao je da Ukrajinci danas pate od "torture agresije" te uporedio ruski rat u Ukrajini sa "užasnim genocidom" iz 1930-ih, kada je sovjetski vođa Josif Staljin nametnuo prisilnu kolektivizaciju kroz glad. 
23.11.2022. u 14:45
get url
text

Franjo je, obraćajući se hiljadama ljudi na Trgu svetog Petra u svojoj sedmičnoj audijenciji, spomenuo Holodomor, odnosno smrt od gladi, u kojoj su umrli milioni Ukrajinaca a koja je rezultat Staljinove politike prisilne kolektivizacije, prenosi Reuters.

- Ove subote obilježavamo godišnjicu strašnog genocida Holodomora, istrebljenja glađu 1932.- 1933. godine koje je Staljin umjetno izazvao glad u Ukrajini - rekao je papa.

Pozvao je sve vjernike da se pomole za žrtve ovog genocida – djecu, žene, starce – koji opet danas trpe torturu agresije.

Stotinama godina, ukrajinski jezik i svaki izraz ukrajinske kulture i nezavisnog identiteta bili su poništeni, prvo pod Ruskim Carstvom, a kasnije od Sovjeta.

Holodomor je bio rezultat Staljinovih nastojanja da kolektivizira poljoprivredu i iskorijeni novonastali ukrajinski nacionalistički pokret.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.