open-navfaktor-logo
search
Bivši ruski predsjednik
Prijeteće poruke Medvedeva: Rusija može koristiti nuklearno oružje kako bi se odbranila
Moskva može upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila, izjavio je u utorak bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, nekoliko dana nakon što je istakao da se bilo koja sredstva mogu koristiti za zaštitu teritorija koje su u sastavu Rusije.
27.09.2022. u 12:57
get url
text

- Prema vojnoj doktrini zemlje, Rusija može upotrijebiti svoje nuklearno oružje ako zemlja ili njeni saveznici budu napadnuti istim oružjem ili ako je ugroženo njeno postojanje - napisao je aktuelni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije na Telegramu.

Također je upozorio Zapad da ne pomaže Ukrajini slanjem nuklearnog oružja, ističući da to može imati teške posljedice.

- Ako prijetnja Rusiji pređe utvrđenu granicu opasnosti, morat ćemo odgovoriti - napisao je.

Medvedev je izrazio sumnju da bi se NATO mogao umiješati u sukob Rusije i Ukrajine čak i u slučaju upotrebe nuklearnog oružja, ističući da je za Washington, London i Brisel njihova vlastita sigurnost važnija "od sudbine umiruće Ukrajine".

- Snabdijevanje modernim oružjem je samo posao za zapadne zemlje zasnovan na mržnji prema nama. Ne više od toga. Prekomorski i evropski demagozi neće umrijeti u nuklearnoj apokalipsi. Stoga će progutati upotrebu bilo kakvog oružja u trenutnom sukobu - rekao je Medvedev.

U takozvanim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporiškoj i Hersonskoj oblasti, koje kontrolišu proruski separatisti na istoku Ukrajine, još danas se održava referendum o pridruživanju Rusiji, što je potez koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.