open-navfaktor-logo
search
Rat u glavnom gradu
Putin u panici: Izgubio je 75.000 ljudi, a haos kreće kada regrutacija stigne u Moskvu
Rusija neće moći regrutirati dodatnih 137.000 vojnika osim ako ne objavi izravni rat Ukrajini, pokazuju procjene britanskog Ministarstva obrane, piše Jutarnji.hr.
29.08.2022. u 17:01
get url
text

U njihovom izvještaju stoji da je Rusija već "izgubila desetine hiljada vojnika", te da će se Putinove naredbe moći realizirati tek ako se konstatira otvoreni rat. Naime, ruski ročnici nisu obavezni služiti vojsku van ruskog teritorija dok god Moskva insistira na tome da je vojna prisutnost u Ukrajini specijalna operacija, a ne rat.

Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci regrutaciju dodatnih 137 hiljada vojnika čime bi se nadomjestio gubitak od 75 hiljada ljudi od početka rata u Ukrajini. Time bi se ruska vojska "podigla" na silu od 1,15 miliona vojnika.

Rusko vojno zapovjedništvo nudi pozamašne bonuse za prijavu u iznosu od gotovo 5 hiljada eura. Analitičari sa zapada tvrde da se ova akcija regrutiranja ponajviše koncentrirala na siromašnije rubove Rusije, gdje često žive neslavenske manjine, a sve s ciljem da se izbjegne širenje nezadovoljstva u glavnim ruskim političkim i privrednim centrima moći.

Citirajući ruske obavještajne izvore, američki Institut za ratne studije tvrdi da su Rusi počeli regrutirati i iz gradova u središnjoj Rusiji, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg.

- Kako se teret djelomične mobilizacije pomiče na ekonomski naprednije, gušće naseljene i kvalitetnije obrazovanije ruske regije, očekuje se i rastući otpor regrutaciji, a možda i ratni protesti - tvrde u američkom Institutu, prenosi Jutarnji.hr.

Strahovito nerazmjeran postotak ruskih vojnika poginulih u Ukrajini stiže sa periferije Federacije - iz Tuve, Burjatije ili Dagestana.

- Malo je vjerovatno da će Putinova zapovijed postići nekakav napredak prema povećanju borbene moći Rusije u Ukrajini - tvrdi britansko Ministarstvo obrane.

Kremlj je posljednja tri mjeseca pokušao regrutirati vojne dobrovoljce, no stručnjaci tvrde da kvaliteta tih regruta enormno varira. Američki Institut za ratne studije očekuje da će Putin uskoro rasporediti jedan od regrutiranih bataljuna u Donbas ili južnu regiju Herson, ali da teški problemi u individualnoj spremi tih vojnika nisu isključeni.

- Bolja oprema ne čini nužno učinkovitije snage kada osoblje nije dovoljno dobro uvježbano ili disciplinirano - što je je slučaj s mnogim pripadnicima dobrovoljačkih jedinica - navodi se.

U Donbasu je ruska ofenziva u zastoju otkako je početkom jula proglasila operativnu pauzu, a u regiji Herson Rusi se pripremaju za ukrajinsku ofenzivu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.