open-navfaktor-logo
search
Neočekivano
Riječi koje od Angele Merkel još nisu čuli: Odustala od lockdowna pred Uskrs i izvinila se
Nakon velikog nezadovoljstva privrede, ali i kritika medija i opozinionih političara, njemačka kancelarka Angela Merkel je ovog prijepodneva održala još jedan virtuelni sastanak s čelnicima vlada njemačkih pokrajina i odmah izjavila kako odustaje od namjere da sljedeći četvrtak i subotu prije Uskrsa proglasiti danima mirovanja.
24.03.2021. u 18:21
get url
text

Makar je već bilo planirano i da kancelarka ovog popodneva odgovara zastupnicima Bundestaga o mjerama za suzbijanje pandemije, odmah po sastanku je održala i konferenciju za novinare gdje su se također čule riječi kakve još nismo čuli od Angele Merkel.

Ona je priznala kako je odluka o tim danima mirovanja donesena u noći s ponedjeljka na utorak bila donesena "u najboljoj namjeri", ali je "bila greška" i kako bi u tako kratkom roku, čak i ako bi bili uvedeni, jedva bili odgovarajuća mjera za suzbijanje širenja virusa u ovom trećem valu pandemije, piše DW.

Isto tako neočekivano, Merkel je izjavila kako je to bila greška i kako je spremna ona sama, već po svojoj dužnosti, preuzeti punu odgovornost što je tako uznemirila i građane i gospodarstvo.

Zbog toga se izvinila, ali je i izrazila uvjerenje kako će uz pomoć onih koji je podržavaju, uspjeti preokret u širenju virusa i ova pandemija biti zaustavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.