open-navfaktor-logo
search
Naredio Šojgu
Rusi se povlače iz Hersona, Ukrajinci oprezni
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u srijedu da je nardio povlačenje ruskih snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepra, prenose agencije.  
09.11.2022. u 18:01
get url
text

Ukrajinske snage prije nekoliko sedmica pokrenule su ofanzivu za oslobađanje Hersona, jedinog ukrajinskog pokrajinskog središta koje su okupirale ruske snage nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru. Područje oko Hersona jedini je teritorij pod ruskom kontrolom na zapadnoj obali Dnjepra.

- Odluka nije bila lagana, ali na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama - rekao je general Sergej Surovikin, komandant ruskih snaga u Ukrajini.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da bi povlačenje s desne obale rijeke Dnjepar također imalo velike implikacije za one u Odesi i moldavskom otcijepljenom teritoriju Transnistriji.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da je prerano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz južnog grada Hersona.

- Dok se ukrajinska zastava ne vijori nad Hersonom, nema smisla govoriti o ruskom povlačenju - rekao je Mihajlo Podoljak u izjavi za Reuters.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.