open-navfaktor-logo
search
Ukrajina dala garancije
Rusija najavila nastavak Istanbulskog sporazuma o žitaricama
Rusija je u srijedu saopćila da se vraća implementaciji dogovora postignutog u julu o koridoru za isporuku žita iz crnomorskih luka u Ukrajini.
02.11.2022. u 12:19
get url
text

- Zahvaljujući učešću UN-a i podršci Turske uspjeli smo dobiti neophodne pisane garancije od Ukrajine u vezi sa sporazumom o žitu - saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija garancije koje je Ukrajina dala smatra dovoljnim i nastavlja s implementacijom dogovora, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Dogovor o isporuci žita preko Crnog mora nastavlja se u srijedu u podne, najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

- Nakon našeg jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Putinom, od danas u podne, isporuke žitarica će se nastaviti kako je ranije planirano - rekao je Erdogan na sastanku Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu.

Erdogan je dodao da će kasnije u srijedu imati telefonski razgovor i sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

U subotu je rusko ministarstvo najavilo suspenziju dogovora nakon napada na rusku crnomorsku flotu u luci Sevastopol.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula postigli su dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru. U sklopu dogovora izvezeno je oko deset miliona tona žitarica.

UN, SAD, Turska, ostale države i međunarodni akteri izrazili su nadu u nastavak implementacije sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.