open-navfaktor-logo
search
Objavio Putin
Rusija obustavlja učešće u novom sporazumu START o nuklearnom naoružanju
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da će Rusija obustaviti svoje učešće u jedinom preostalom sporazumu o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.
21.02.2023. u 13:54
get url
text

U obraćanju ruskom parlamentu, poznatom kao Federalna skupština, Putin je u Moskvi kazao da je novi sporazum START potpisan u potpuno drugačijoj političkoj realnosti i da više ne odražava trenutnu situaciju.

VEZANI TEKST - Putin: Zapad je kriv za rat, žele da lokalni sukob pretvore u globalni

Podsjetio je da je zvanični Washington uveo antiruske sankcije koje su spriječile Rusiju da održava "neometane inspekcije" na teritoriji SAD-a i shodno tome stvorile "očigledne jednostrane prednosti za američku stranu".

Putin je također kazao da bi podaci koje je prikupila američka vojska tokom inspekcija mogli biti prebačeni ukrajinskoj vojsci za udare na strateške vojne objekte Rusije.

Podsjetio je i kako je NATO tražio od Rusije da nastavi inspekcije i izrazio želju da postane strana u sporazumu.

- Takva izjava je odavno zakašnjela. Uostalom, u NATO-u postoji više od jedne nuklearne sile. SAD, Velika Britanija i Francuska također imaju nuklearne arsenale - rekao je Putin.

Dodao je da Velika Britanija i SAD razvijaju nuklearne sposobnosti, koje su usmjerene i protiv Rusije.

- Primoran sam danas da objavim da Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START). Ponavljam, ne povlači se iz ugovora, nego suspenduje svoje učešće - rekao je ruski predsjednik.

Putin je istakao da je svjestan američkih planova za testiranje novog nuklearnog oružja i dao je instrukcije Ministarstvu odbrane Rusije da se pripremi za testiranje ruskog nuklearnog oružja kao adekvatan odgovor.

- Nećemo ništa testirati, ali ako SAD bude testirao svoje nuklearno oružje, mi ćemo učiniti isto kao odgovor" - kazao je Putin.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisan je 2010. i produžen 2021. godine na još pet godina. Sporazum ima za cilj kontrolu i smanjenje strateških nuklearnih snaga koje koriste SAD i Rusija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.