Ukrajina

Ruski general prijeti bombardiranjem nuklearke: Upozorili smo vas!

FOTO: Screenshot

General Valery Vasiljev rekao je da je Rusija minirala nuklearnu elektranu Zaporožje te da on komanduje garnizonom, objavljeno je na Telegram kanalu ukrajinske državne nuklearne agencije Energoatom.

Vasiljev je izjavio da će nuklearka "biti ruska zemlja ili spaljena zemlja".

- Mi to ne krijemo od neprijatelja. Upozorili smo ih. Neprijatelj zna da će postrojenje biti rusko ili ničije. Mi smo spremni na posljedice ovog koraka. A vi, ratnici-oslobodioci, morate shvatiti da drugog puta nemamo. I ako bude najstrožije naredbe, mi to moramo časno ispuniti - poručio je Vasiljev.

VEZANI TEKST - Dramatično upozorenje: Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je izvan kontrole

Ruske vojne jedinice ranije su preuzele kontrolu nad postrojenjem, a ove vijesti dolaze nakon izvještaja da su ruske snage oštetile tri senzora radijacije i ranile radnike u postrojenju.

Granatiranje najveće evropske nuklearke ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je "ruskim nuklearnim terorom". Ovo nisu prve ruske nuklearne prijetnje, piše Newsweek.

Na cijelu situaciju reagirao je i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi koji traži pristup nuklearki kako bi procijenio stanje.

- Izuzetno sam zabrinut zbog granatiranja najveće evropske nuklearne elektrane, što naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire - rekao je Grossi.

U posljednjem objavljenom izvještaju o stanju u nuklearki Zaporižje, IAEA je objavio da su granatiranja zabilježena u subotu izazvala neka oštećenja, ali da dostupna mjerenja radijacije i dalje pokazuju normalnog nivoa.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga