open-navfaktor-logo
search
Potjernice tek sad
SIPA još prije dvije godine podnijela izvještaj: Osumnjičene za ubistvo Adnana Salčina odali mobiteli
MUP Kantona Sarajevo objavio je prošle sedmice potjernice za Aleksandrom Živkovićem Saletom (1989), rođenom u Beogradu (Srbija) i Safetom Korićem, poznatim i kao Safet Ljaljak (1982), rođenom u Bijelom Polju (Crna Gora).
29.09.2020. u 18:36
get url
text

Kako je navedeno na službenoj stranici MUP-a KS, obojici se na teret stavlja krivično djelo ubistvo u saizvršilaštvu.

VEZANI TEKST - Ubistvo Adnana Salčina: Raspisane potjernice za Aleksandrom Živkovićem i Safetom Korićem

Nezvanično je potvrđeno i da se radi o osumnjičenima za ubistvo Adnana Salčina, koji je u martu 2015. godine likvidiran u sarajevskom naselju Mojmilo. Radi se o jednom od misterioznijih slučajeva ubistava posljednjih godina u BiH, o kojem dugo nije bilo nikakvih informacija niti podataka o eventualno osumnjičenim osobama. Iako je neposredno nakon ubistva policija privodila više osoba, ni do danas niko nije uhapšen.

U početku su se kao mogući osumnjičeni spominjale pojedine osobe sa područja Tuzlanskog kantona, a o motivima se samo spekulisalo. Prema tim spekulacijama, slučaj je bio povezan sa trgovinom drogom, a Salčin je u cijeloj toj priči, navodno, bio sporedna osoba.

Sarajevska policija nedugo nakon ubistva je čak i privodila neke osobe za koje se znalo da nisu bile u najboljim odnosima sa Salčinom, ali je njihova povezanost sa slučajem isključena.

Salčin je, podsjetimo, ubijen na raskrsnici prekoputa SOS Dječijeg sela na Mojmilu u automobilu "lancia", italijanskih registarskih oznaka. Na vozilu u kojem je ubijen nije bilo tragova razbijenog stakla, pa sve upućuje na to da je ubica prišao dok je vozilo stajalo na raskrsnici i kroz otvoren prozor pucao u njega.

Iako se sve odigralo usred dana, nasred raskrsnice u frekventnom dijelu grada, svjedoka događaja nije bilo, a sve je neodoljivo podsjećalo na klasičnu mafijašku likvidaciju.

Ubica je ispalio dva hica iz pištolja, od kojih je jedan Salčina pogodio u ruku, a drugi mu je prošao kroz prsa. Iz istrage se moglo čuti i da je Salčin kod sebe također imao pištolj, ali da ga nije stigao upotrijebiti.

Istraga je dugo tapkala u mjestu, da bi prije dvije godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu dostavila izvještaj protiv dvije osobe koje se dovode u vezu sa ovim ubistvom.

Iz SIPA-e tada nisu otkrivali detalji slučaja, samo je rečeno da se radi o osobama koje su u tom trenutku nedostupne bh. pravosuđu. Tada su se prvi put u javnosti pojavila, nezvanično, upravo imena Živkovića i Korića, te je objavljeno da se radi o stranim državljanima. Nakon toga ponovo, osim povremenog oglašavanja porodice ubijenog, o ovom slučaj ni riječ, sve dok MUP nije objavio potjernice.

FOTO: SCREENSHOT/MUP KS

Prema informacijama Faktora, istražitelji SIPA-e su osumnjičene otkrili na osnovu mobitela koje su koristili, a čiji signal su registrovale okolne bazne stanice u vrijeme ubistva. Na osnovu tih podataka, utvrđeno je i kada su i gdje prešli granicu i pobjegli u inostranstvo, tačnije u Srbiju.

Zbog čega je tek nakon dvije godine zatraženo raspisivanje potjernice za njima, iz Tužilaštva niti Suda nisu nam mogli dati konkretne informacije, budući da je istraga još u toku, ali je za pretpostaviti da su se pojavili i neki novi dokazi u ovom slučaju.

Ono što nam jeste rečeno je da je sve vrijeme vođena istraga s ciljem dokazivanja ovog krivičnog djela, te da je nakon što je utvrđen osnov sumnje u odnosu na ove osumnjičene, od Kantonalnog suda zatraženo raspisivanje potjernice i ujedno i određivanje pritvora za njih.

Ono što pomalo iznenađuje je činjenica da se ne radi o međunarodnim potjernicama, iako se još od vremena ubistva opravdano sumnja da se ubice nalaze van BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.