open-navfaktor-logo
search
Sigurnosna kriza
Stoltenberg: Rusija pokazuje znakove da se diplomatija treba nastaviti
Rusija pokazuje znakove da bi se diplomatija trebala nastaviti, ali još nije krenula prema deeskalaciji na terenu, izjavio je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
15.02.2022. u 15:04
get url
text

- Sutra će se ministri odbrane NATO-a sastati da bi riješili najozbiljniju sigurnosnu krizu u posljednjim decenijama u Evropi - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči ministarskog sastanka.

Rekao je da NATO s "opreznim optimizmom" prati znakove koje je Moskva poslala o svom interesu za diplomatski angažman, ali je upozorio da "do sada nisu vidjeli nikakve znakove deeskalacije na terenu".

Stoltenbergova izjava uslijedila je nakon što je Rusija objavila da se dio njenih trupa u zapadnim i južnim vojnim oblastima počeo vraćati u garnizone.

- Ono što trebamo vidjeti je značajno i trajno povlačenje snaga, trupa i teške opreme - rekao je on.

Rekao je da NATO još nije dobio odgovor od Rusije o prijedlozima SAD-NATO-a o evropskim sigurnosnim aranžmanima i saradnji vojnog saveza i Rusije.

Moskva je, prema izjavama NATO-a i ukrajinskih zvaničnika, rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi Kremlj mogao planirati vojnu ofanzivu protiv svog susjeda.

Rusija je negirala da se priprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu sigurnost širenjem NATO-a prema njenim granicama.

Rusija je objavila listu zahtjeva Zapadu, uključujući poništavanje raspoređivanja vojnika iz nekih bivših sovjetskih država, te garancija da se neke od tih država neće pridružiti NATO-u.

Washington je rekao da je opredijeljen za pridržavanje NATO-ove "politike otvorenih vrata", a NATO je prenio odgovor saveza "paralelan sa SAD".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.