Završeno ročište

Tužilaštvo nije preciziralo ko je imao kakvu ulogu u ubistvu Šveđanina, osumnjičeni se branili šutnjom

Ročište pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora trojici švedskih državljana osumnjičenih za ubistvo Harrisa Österdahla, također državljanina te zemlje završeno je, potvrdio je za Faktor advokat Damir Beglerović, koji je na današnjem ročištu zastupao svu trojicu osumnjičenih. 

VEZANI TEKST - U toku ročište za pritvor trojcu osumnjičenom za ubistvo Harrisa Österdahla u Sarajevu

Kako smo ranije objavili sutkinja za prethodni postupak Adisa Zahiragić nije dozvolila prisustvo novinara na ročištu, a također nije dozvolila ni prisustvo advokata Senada Krehe i Damira Koče, koji su nakon početka ročišta dostavili punomoć koje su im osumnjičeni dali kao izabranim advokatima.

Kako nam je kazao Beglerović, ono što smatra bitnim za istaći je da nijedna strana u postupku nije tražila isključenje javnosti, već je, kako navodi, Sud tu odluku samoinicijativno donio.

- Problem je što ta odluka nije obrazložena niti je doneseno rješenje o tome, a što predstavlja bitnu povredu - kaže Beglerović. 

Također, prema njegovim riječima, nakon što je branilac Kreho "izbačen" iz sudnice, Beglerović je pismeno podnio zahtjev za izuzeće sutkinje Zahiragić zbog sumnje u njenu nepristranost, a što je ona odbacila.

- Ona uopće nije mogla o tome odlučivati nego predsjednik Suda, pa sam ja podnio još jedan zahtjev za izuzeće iz razloga jer je sama odlučila o prethodnom - kaže Beglerović.

Smatra da Sud nikako nije mogao zabraniti Krehi i Koči da zastupaju osumnjičene, jer su imali od njih dobijenu punomoć i jer su osumnjičeni zahtijevali da ih oni zastupaju i to kao izabrani branioci.

Advokat Damir Beglerović

- Ja sam prethodno otkazao punomoć za tu dvojicu koji su tražili da ih oni zastupaju, ali je sutkinja naložila da ih ja moram, protiv njihove volje zastupati, što je povreda ZKP-a, da Sud određuje osumnjičenom ko će ga braniti. Ja sam na zapisnik isticao da nisam mogao adekvatno zastupati i tu dvojicu osumnjičenih - kaže advokat.

Također kaže da je zatražio da se pozove ambasada ili konzulat Švedske, ali, kako navodi, Sud ni o tome nije donio nikakvu odluku niti rješenje. 

VEZANI TEKST - Nakon novinara, sutkinja "izbacila" i advokate; Kreho: Ovo je kršenje prava, pa nisu Karadžić, Mladić i Bin Laden

Detalje iznesene na samom ročištu, a koji se tiču konkretnog događaja nije komentirao, budući da je ročište bilo zatvoreno za javnost. Osumnjičeni, koji su se prilikom saslušanja u Tužilaštvu branili šutnjom, danas su pred Sudom samo kratko kazali da se slažu s onim što je iznio advokat Beglerović.

Beglerović nam je kazao da je Tužilaštvo iskoristilo i svoje zakonsko pravo da u ovoj fazi ne dostavi sve dokaze odbranama.

Također je istaknuo da prilikom ispitivanja u Tužilaštvu "nigdje nije bila navedena pripadnost osumnjičenih bilo kakvoj organizovanoj kriminalnoj grupi, ali da je Tužilaštvo prijedlog zasnovalo na operativnim saznanjima da se, navodno radi o pripadnicima švedskog klana Foxtrot".

U ovoj fazi, kako nam je potvrdio, sva trojica uhapšenih terete se za krivično djelo ubistvo i pokušaj ubistva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo u prijedlogu nije preciziralo ko je imao kakvu ulogu u krivičnom djelu, što će vjerovatno biti utvrđivano daljom istragom.

Pritvor su zatražili iz svih zakonskih razloga, odnosno opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi mogli ometati krivični postupak, ponoviti krivično djelo, te zbog bojazni od uznemirenja javnosti.

Sud će odluku donijeti u zakonskom roku od 24 sata. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga