open-navfaktor-logo
search
Danas ročište
Tužilaštvo zatražilo pritvor za Jelenu Majstorović i dvojicu inspektora UIO
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za troje osumnjičenih uhapšenih u akciji "Brend IV", koju su pripadnici SIPA-e proveli na području Banje Luke, Bosanske Gradiške i Prnjavora. 
23.12.2022. u 13:12
get url
text

Pritvor je zatražen za Jelenu Majstorović, rođenu 1978. u Prnjavoru, Radenka Popovića, rođenog 1967. u Prijedoru i Stevu Savića, rođenog 1983. u Banjoj Luci. 

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Pretresi završeni: SIPA uhapsila šeficu u UIO i još pet zaposlenih zbog koruptivnih djela

Prijedlog pritvora je upućen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja - naveli su iz Tužilaštva.

Podsjetimo, uhapšeni su uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Majstorović je šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru u Banjoj Luci.

Jelena Majstorović   FOTO:CIN

Prošle godine je CIN objavio tekst o tome da pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

VEZANI TEKST - Šefica i njeni "crnokošuljaši" za iznude

Prema pisanju CIN-a, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je utvrdila da su ovi inspektori najmanje deset puta tokom 2017. i 2018. godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

- Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine - navedeno je u SIPA-inom dokumentu, na koji se poziva CIN, a vlasnici tvrde da nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

CIN je objavio i svjedočenja trgovaca koji su tvrdili da su reketirani.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su ranije demantirali njihove navode, kazavši da se radi o neosnovanim optužbama nezadovoljnih pojedinaca.

U maju ove godine su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u prostorije Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci, odakle su izuzeli određenu dokumentaciju.

U odnosu na preostalo troje osumnjičenih bit će predložene mjere zabrane. 

UIO BiH; Akcija Brend IV, crnokošuljaši, 22.12.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.