Sjećanje na genocid

U Potočarima otvorena video izložba "Srebrenica: Naša priča"

FOTO: Fena

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas je u Memorijalnom centru u Potočarima otvorena video izložba pod nazivom "Srebrenica: Naša priča“ autora Hasana Hasanovića.

Izložba prati video priče preživjelih žrtava genocida.

- Snimili smo stotinu priča usmene historije u saradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom. Mjesecima sam radio na tome, ovo je samo početak, ići ćemo dalje. Ovo je bila velika škola za mene – rekao je ovom prilikom Hasanović, inače kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

Njegova želja je da se što više ljudi informira o genocidu i da se nikad ne zaboravi taj stravičan zločin.

U projektu svoju ratnu priču ispričala je i preživjela žrtva genocida, doktorica Fatima Dautbašić - Klempić, koja je ovom prilikom navela da su preživjele žrtve svjesne da ono što nije zapisano i snimljeno gubi svoj značaj i snagu.

-Na snimanju sam govorila o svom djetinjstvu, kakov sam život imala prije rata i strahotama koje sam preživjela u ratu. Svako od nas preživjelih treba da kaže o onome kako je preživio genocid. Dužni smo da se odazovemo svakom pozivu i pričamo o našoj sudbini i našoj Srebrenici - poručila je Dautbašić-Klempić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga