Kapitalni projekat

Usaglašena trasa autoceste Beograd - Sarajevo koja će prolaziti kroz Brčko

FOTO: AA

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem, direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Slobodanom Stanarevićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Jonathanom Mennutijem, tokom kojeg su usaglašeni koridori autocesta koje će prolaziti kroz Brčko distrikt BiH.  

Kako je istakao Mitrović usaglašavanjem koridora otklonjene su sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se odvijaju intenzivno, prije svega na relaciji autoceste iz pravca Banja Luke ka Bijeljini.

- Ovo je izuzetno važno jer autoceste povezuju entitete i BiH sa zemljama Zapadnog Balkana, ali istovremeno i sa Evropskom unijom. Autocesta koja prolazi kroz Brčko prema Banjoj Luci i Sarajevu, donijet će jednu novu dimenziju te novu poziciju i mogućnost da Distrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače - naglasio je Mitrović.

Novalić je istakao da nakon koridora Vc vlast na čijem se čelu nalazi sada dio svog potencijala i sposobnosti prebacuje na cestu koja se tiče poteza između Tuzle i Brčko distrikta, što je dio znatno šireg koridora koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

- U tehničko-tehnološkom smislu ovo je veliki korak naprijed. Vlada Federacije BiH to projektuje od januara i važno joj je gdje se konektivne tačke nalaze južno na ulazu u Brčko i sjeverno prema Orašju - kazao je Novalić.

Ćorić je naglasio da je pored koridora budućih autocesta danas usaglašen i koridor budućeg gasovoda koji će voditi kroz Brčko.

Kako je istakao gradonačelnik Kadrić Skupština Brčko distrikta povjerila je Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta izmjene prostornog plana, kojim će definisati trase autocesta i izradu zvaničnog prijedloga rješenja, a koji je u skladu s propisima struke ponudio rješenje koje ne skrnavi naseljena mjesta te će nakon javne rasprave biti upućen u skupštinsku proceduru.

Današnjem usaglašavanju koridora prisustvovao je i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti koji je projekt ocijenio od velikog značaja za cijeli brčanski region, ali i šire.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga